Lukáš Šindelář (15) se tlačí proti přesile pod pardubický koš

Lukáš Šindelář (15) se tlačí proti přesile pod pardubický koš | foto: Radek Kalhous, MAFRA

U svitavských basketbalistů skončil kouč Svojanovský, nahradil ho Pětivlas

  • 0
Po osmnácti kolech Mattoni NBL, v nichž svitavští basketbalisté uhráli jediné vítězství doma s Opavou, se vedení klubu rozhodlo po vzájemné dohodě pro změnu na trenérském postu. Na práci dosavadního kouče Jindřicha Svojanovského naváže Tomáš Pětivlas, který naposledy trénoval ve Zlíně.

"Máme sérii čtrnácti proher a hra týmu v posledním měsíci rapidně upadala. Prohrávali jsme v průměru o třiatřicet bodů. Je před námi dvanáct zápasů, které budou klíčové. Soutěž chceme udržet," vysvětloval nutnost trenérské rošády mluvčí a manažer týmu Pavel Špaček, který zároveň ocenil přínos Svojanovského pro svitavský basketbal: "Nebylo to jednoduché, velmi si vážíme, že do toho s námi pan Svojanovský šel."

Svojanovský nese konec své svitavské štace statečně. "Lhal bych, kdybych tvrdil, že mi to je jedno. Jako kouč jsem do ‚mattonky‘ pronikl až v šedesáti, takže už se mi to znovu nepoštěstí," prohlásil s ohledem na týmové výsledky.

"Osobně jsem přesvědčený, že výměna trenéra bude určitým impulsem.
Jako svitavský patriot klukům přeji, aby naplnili to, na čem jsme šest měsíců společně pracovali," dodal Svojanovský.

Pro něho teď bude prioritou dokončit trenérské studium na tělovýchovné fakultě. Dílčí zkoušky už má hotové a diplomovou práci odevzdanou. "Chybějí mi jen státnice," sdělil kouč, který chce vedle civilního zaměstnání u basketbalu zůstat. "Je to droga," prozradil.

Nový kouč Svitav Pětivlas připravuje hráče na nejbližší zápas s Brnem už od začátku týdne.

"Je to kvalitní trenér, který si prošel cestou mládeže, svého času byl asistentem u brněnského áčka pod nynějším koučem Ostravy Hummelem," představil Pětivlase Špaček. "Je to velmi ambiciózní člověk, bude to pro něho velká výzva," věří Špaček.

Svitavy se s Brnem utkají v sobotu od 17 hodin v hale Na Střelnici, základní část pak zakončí v Plzni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž