Kamaldin Gamma (vlevo) a Petr Benda v souboji pod košem při utkádní Pardubice - Nymburk

Kamaldin Gamma (vlevo) a Petr Benda v souboji pod košem při utkádní Pardubice - Nymburk - Pardubice - Nymburk: Gamma, Benda | foto: Michal Klíma, MF DNES

Tři čtvrtiny jsme se probouzeli, říkal Benda

  • 4
Až dvouminutový úsek hry ze závěru čtvrté čtvrtiny, který nymburští basketbalisté vyhráli 11:0, definitivně rozhodl o osudu prvního zápasu finálové série play-off Mattoni NBL. Obhájci titulu byli ještě tři minuty před koncem o jeden bod pozadu, avšak mohutným finišem odvrátil hrozící porážku. Druhé utkání je na programu již dnes, hraje se od 16 hodin.

Zápas číslo 1 měl hodně nečekaný začátek. Nabuzená novojičínská družina totiž nasázela Nymburku za 7,5 minuty 25 bodů (!) a vypracovala si až devítibodové vedení (25:16).

"Myslím si, že jsme Nymburk zaskočili," pochválil své svěřence za povedený úvod trenér Geofinu Zbyněk Choleva. "Hráči zapomněli na únavu a hráli opravdu dobře. Cítili jsme šanci."

Hostitelé pochopitelně už tak spokojeni nebyli.

Naopak. "Soupeř nás ničím nepřekvapil, překvapila nás spíš naše špatná obrana," podotkl pivot Petr Benda.

"Když dostanete za čtvrtinu 27 bodů, tak si nemůžete myslet, že budete vyhrávat. My jsme vstoupili do zápasu velice špatně a dá se říct, že jsme se z toho probouzeli tři čtvrtiny."

Favorit sice nepříjemné počáteční manko poměrně rychle vymazal - i díky dvěma Mackovým trojkám z úvodu druhé čtvrtiny, ovšem odskočit do výraznějšího trháku se mu nepovedlo.

Nový Jičín vedl 7 minut před koncem o pět bodů a těsný náskok si hlídal ještě na začátku 38. minuty.

Až pak se zajímavé utkání zlomilo.

"Dostali jsme nebráněnou trojku a začali jsme hrát rychle, až zbrkle," okomentoval klíčové okamžiky zápasu novojičínský kouč.

Jeho tým prohrál úsek hry mezi 38. a 39. minutou 0:11 a už neměl ani čas, ani síly na obrat.

"Na konci už jsme to chtěli řešit moc na sílu a nedívali jsme se na to, že Nymburk přitvrdil v obraně. Vznikla z toho spousta ztrát, z nichž domácí těžili. Zahráli několik rychlých protiútoků a tím narostl rozdíl ve skóre na deset bodů."

Nymburskému družstvu bezpochyby hodně pomohly dva rychlé koše Ladislava Sokolovského.

Reprezentační křídelník nejprve trefil na začátku 38. minuty trojku a o 20 vteřin později přidal další, tentokrát dvoubodový koš. "Dostali jsme se do vedení o čtyři nebo o pět bodů a to nás trošku nakoplo. Navíc to vypadalo, že soupeři už asi došly síly," všiml si Benda, který byl s 16 body druhým nejlepším střelcem vítězů.

Druhý zápas finálové série se hraje již dnes odpoledne.

A Benda doufá, že jeho týmu vyjde o mnoho lépe. "Musíme být hned od první minuty koncentrovaní a nesmíme dovolit, aby nám Nový Jičín dal víc než 20 bodů za čtvrtinu. Včera to nebyla obrana, kterou předvádíme celou sezonu, dnes to musí být lepší. Podruhé už by se nám to totiž nemuselo vyplatit."

Basketbalisté Geofinu odehrají třetí zápas během pěti dní. Trenér Zbyněk Choleva připustil, že je zvědav, jak se jeho tým s náročným programem vyrovná.

"Včera to byl zápas, který jsme mohli vyhrát. Byli jsme blízko... Vydali jsme hodně energie, a tak nevím, jak to bude vypadat dnes. Uvidíme, jestli najdeme sílu, ale já doufám, že ano."

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž