Phil Jackson

Phil Jackson - Kouč Lakers Phil Jackson v utkání finálové série s Detroitem. | foto: Reuters

Trenér Jackson v Lakers skončil

  • 2
New York - Očekávaný odchod. Trenér poražených finalistů basketbalové NBA Phil Jackson opouští lavičku Los Angeles Lakers. Osmapadesátiletý basketbalový odborník se rozhodl odejít tři dny po finálové porážce s Detroitem. Jackson přitom toužil po desátém trenérském titulu v kariéře - šest jich vybojoval s Chicagem Bulls, tři s Lakers.

Jeho pětiletý kontrakt za 30 milionů dolarů v kalifornském klubu vyprší na konci června a Jackson jej neprodlouží. Vedení nicméně oznámilo, že mu nabídne v organizaci jinou funkci.

"Zkušenosti z pětileté práce v Los Angeles byly skvělé. Mám tři mistrovské prsteny, ta čtvrtá nevyužitá možnost na závěr byla trochu nahořklým vyvrcholením, ale přišel čas dát si pauzu a zapřemýšlet," řekl Jackson zámořským novinářům.

Slavný kouč se pyšní bilancí 832 vítězství a 316 porážek, úspěšnost 72,5 procenta z něj dělá nejlepšího trenéra historie NBA. Nikdo také nemá na kontě 175 výher a úspěšnost 71,7 procenta v play off. S devíti tituly se Jackson dělí o rekord s Redem Auerbachem.

Po příchodu do Lakers vyhrál ligu třikrát za sebou, vloni v play off Západní konference ztroskotal na pozdějších vítězích ze San Antonia, letos až ve finále ligy na Detroitu. To byla také jeho první finálová prohra v kariéře.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon