Český basketbalista Pavel Houška se v utkání proti Estonsku přetlačuje s protihráčem | foto: Martin Adamec, MAFRA

Trenér Budínský zvládl domácí debut: čeští basketbalisté složili Estonce

  • 2
Děčínský kouč Pavel Budínský poprvé vedl národní tým basketbalistů před domácími diváky a uspěl. K výhře výrazně přispěl i jeden domácí hráč - pivot Pavel Houška.

Tradičně usedl na střídačku Děčína, přesto Pavel Budínský koučoval mimořádný zápas - poprvé před domácím publikem vedl národní tým. A premiéra mu vyšla dokonale - Češi v přípravném duelu před startem divize B porazili Estonce 96:72.

"Skvělý test ve výborné atmosféře. Vnímali jsme situaci lidí postižených povodněmi, přesto jich na zápas dorazilo hodně," ocenil Pavel Budínský, kouč Děčína. 650 diváků vidělo solidní utkání.

"Estonci jsou houževnatí a pohybliví, my měli ze začátku problémy s přebíráním hráčů a chybovali v obraně. Díky tempu a týmovému výkonu jsme ale nakonec vyhráli poměrně jednoznačným rozdílem. Ve druhé půli už soupeř neměl tolik sil," hodnotil kouč.

Povedený domácí debut zažil i druhý děčínský zástupce v národním týmu, pivot Pavel Houška. Nástup měl vynikající - tři trojkové pokusy = 9 bodů! I díky nim Češi vedli už v poločase 47:37.

"Ale čtvrtá trojka v řadě už tam nepadla, takže mám pořád co zlepšovat," ušklíbl se Houška, autor 14 bodů. Lepší z Čechů byl o bod jen Pumprla.

"Bylo to trochu napjatější, nervy mi ze začátku trošku pracovaly. Přece jen, hrál jsem poprvé před domácím publikem. Snad to příště bude ještě lepší," věří Houška, jenž už potřetí patřil k tahounům národního týmu.

Nejlepším střelcem Česka byl v přípravném duelu v Lotyšsku, na turnaji v Bulharsku ho vyhlásili dokonce nejužitečnějším hráčem celého klání.

Odvetu s Estonci si dají Češi znovu v Děčíně už v pondělí, začátek je zase v 18 hodin.

Budínského výběr narazil na pobaltského soupeře podruhé za sebou, před týdnem podlehl v Litvě 84:93 po prodloužení.

přípravné utkání v děčíně

Česká republika - Estonsko 96:72 (20:19, 47:37, 73:62)

Nejvíce bodů: Pumprla 15, P. Houška 14, Benda 13, P. Bohačík 10 - Veideman a Keerles po 11, Kangur 10. Trestné hody: 16/14 - 15/9. Fauly: 17:21. Trojky: 12:7.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž