HVĚZDA. Tomáš Satoranský pózuje v dresu Cajasolu Sevilla.

HVĚZDA. Tomáš Satoranský pózuje v dresu Cajasolu Sevilla. | foto: ACB liga

NBA ani Euroligu nechce Satoranský řešit. Soustředí se na reprezentaci

  • 0
Nejlepšímu českému basketbalistovi minulého ročníku Tomášovi Satoranskému kazí dojem z nejlepší sezony v kariéře jen skutečnost, že se neprobojoval do kádru Washingtonu Wizards, který ho draftoval v NBA. Už to ale hodil za hlavu a nyní se plně soustředí jen na reprezentaci a účast na mistrovství Evropy, které před rokem pomohl v kvalifikaci vybojovat.

"Tohoto ocenění si cením, protože být ve svém sportu nejlepší v republice znamená, že to dělám dobře," řekl Satoranský při vyhlášení ankety.

Satoranský byl hvězdou Sevilly a patřil mezi nejlepší rozehrávače španělské ligy. I proto si věřil, že svými výkony přesvědčí funkcionáře Washingtonu, aby si ho nechali v kádru a dali mu šanci v NBA. Wizards se však nakonec rozhodli, že ho ještě rok nechají v Evropě.

"Mrzelo mě to, protože jsem si po té vydařené sezoně hodně věřil. A měl jsem i ohlasy z Washingtonu, že s mými výkony byli spokojeni. Ale už jsem to hodil za hlavu a věřím, že to vyjde za rok. Musím zůstat sebevědomý. To je klíč k NBA, bez víry a sebevědomí se tam nedostanu," prohlásil Satoranský.

Nyní má jisté jen to, že bude hrát další rok v Evropě. Zda to bude v Seville, kde má ještě platnou smlouvu, či v jiném klubu, však zatím netuší.

"Pořád jsem trochu v nejistotě. Jsou nějaké nabídky, ale ty jsou zatím neoficiální, tak bych to nechtěl moc komentovat. Stále mám smlouvu v Seville, takže by mě zájemce musel vykoupit, proto si nemohu vybírat tak, jako kdybych byl zadarmo," ví odchovanec USK. "Momentálně to vypadá, že budu hrát nadále v Seville," dodal.

Myšlenkami na klubové angažmá se však nyní nechce stresovat a myslí jen na reprezentaci, se kterou se nyní připravuje na mistrovství Evropy. "Nový klub budu řešit maximálně jen mezi soustředěními. Teď se plně koncentruji jen na reprezentaci. To je pro mě to nejdůležitější během léta a nic jiného mě teď nezajímá," dodal.

S národním týmem, který se poprvé po šesti letech probojoval na mistrovství Evropy, se chce na šampionátu ukázat v co nejlepším světle. I když jsou Češi outsiderem, Satoranský věří, že minimálně postup ze skupiny by se povést mohl.

"Podle papírových předpokladů bychom se o postup měli rvát s Polskem a Gruzií. I oni mají silné kádry, ale my tam pojedeme s cílem postoupit a uděláme všechno pro to, abychom po skupině nejeli domů," prohlásil Satoranský.

Pomoci k tomu má i to, že tým z úspěšné kvalifikace zůstal až na zraněného kapitána Petra Bendu kompletní. "Vyzkoušeli jsme si, že to funguje, nebude nám trvat tak dlouho, než se sehrajeme. Navíc máme mezi sebou i velmi dobré vztahy. Já se na tu partu opravdu hodně těšil," řekl Satoranský.

Navíc se k týmu připojil i Satoranského velký kamarád a v současnosti jediný Čech hrající NBA Jan Veselý. "Určitě nám hodně pomůže i svou univerzálností. Moc se těším, že si s ním zahraju," dodal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž