Spokojené basketbalistky USK Praha v zápase se Szekszardem. Zleva María...

Spokojené basketbalistky USK Praha v zápase se Szekszardem. Zleva María Condeová, Dragana Stankovičová a Briona Jonesová. | foto: FIBA / ZVVZ USK Praha

Pět taháků Final Four v Praze: peklo v Královce i americké duo

  • 3
Těžko si představit lepší vrchol sezony. Basketbalistky USK Praha čeká od pátku do neděle prestižní Final Four v Praze. V české metropoli se uskuteční po osmi letech. Hráčky domácího celku potřebují k postupu do finále zdolat turecký Mersin, s nováčkem turnaje se střetnou v pátek od 18.00. Proč si závěrečnou akci Euroligy nenechat ujít?

Triumf! A teď opět doma

HISTORICKÝ ÚSPĚCH. Basketbalistky pražského USK slaví triumf v Eurolize. Ve...

Vzpomínáte? Tehdy od nich pohár nikdo nečekal. V roce 2015 ovládl USK Praha domácí Final Four, když v semifinále porazil Fenerbahce 62:49 a ve finále Jekatěrinburg 72:68.

Od té doby se ve finále české mistryně neukázaly, čtyřikrát padly v semifinále. „V kanceláři mám fotku z roku 2015, na kterou se dívám každý den. S kýmkoli se bavím o Final Four, tak mi říká, jestli to zase vyhrajeme, když je to doma,“ usmívá se trenérka Natália Hejková.

Hnát za postupem bude USK vyprodaná hala Královka. A kapitánka týmu Teja Oblaková věří: „Snad získáme pro naše fanoušky medaili.“

Basketbalové hvězdy v Praze. USK bude chtít doma urvat euroligový titul

Americká dvojčata

Brionna Jonesová (vlevo) a Alyssa Thomasová z USK Praha

Brionna Jonesová a Alyssa Thomasová, největší opory USK Praha. Obě oblékají dres týmu Connecticut Sun i americké reprezentace, s níž loni ovládly mistrovství světa v Austrálii. A pozor, v jednom týmu s Chelsea Grayovou, hvězdou Mersinu a nejužitečnější hráčkou posledního finále WNBA. Mají ji přečtenou? „Známe se dobře, těšíme se na shledání. Nejdřív si dáme bitvu na hřišti, pak si klidně pokecáme.“

Vyoralová chce druhý pohár

Až v pátek vyběhne na palubovku opentlenou do euroligových barev, nejspíš si vzpomene: Právě zde jsem získala svůj první triumf v Eurolize. Byť ve 21 letech coby nejmladší hráčka do finálových bojů nezasáhla. „Byla to má první sezona a zároveň můj největší úspěch s USK,“ vybaví si dnes devětadvacetiletá Tereza Vyoralová, opora týmu. Euroligu může vyhrát podruhé, což se z Češek povedlo jen Evě Vítečkové a Evě Horákové. Tři triumfy oslavila Jana Veselá.

Jasným cílem je postup do finále, říká kapitánka basketbalistek USK Oblaková

Prestiž, ale co peníze?

Už loni se USK ucházel o pořádání Final Four, leč uspěl konkurent z Fenerbahce. Letos to vyšlo. Hlavní motivací je prestiž a domácí prostředí pro USK i fanoušky. Co výdělek? Zapomeňte.

„Snažíme se, aby se akce co nejvíc přiblížila nule, ale do zisku se rozhodně nedostaneme,“ říká Marek Kučera, generální ředitel klubu. Naopak EuroBasket, který loni Praha spolupořádala, přinesl zisk 54 milionů eur (1,3 miliardy Kč).

Fenerbahce, největší favorit

Hvězdný turecký tým je v semifinále proti Schiu, které začne v pátek v 15.00, jasným adeptem na postup. Jeho sílu poznal pražský celek naposledy letos v lednu, kdy prohrál 73:66. Ideální scénář? Nedělní finále: USK Praha - Fenerbahce.

Final Four Euroligy žen, hala Královka

Pátek (semifinále)
15.00 Fenerbahce - Schio
18.00 USK Praha - Mersin

Neděle
17.00 o třetí místo
20.00 finále


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž