Svitavský kouč Lubomír Růžička smutní v závěru prodloužení s Ústím.

Svitavský kouč Lubomír Růžička smutní v závěru prodloužení s Ústím. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Svitavy protestovaly proti ústecké „kamufláži“, doma chtějí sérii skončit

  • 1
Druhý pokus o proměnění čtvrtfinálového mečbolu mají před sebou basketbalisté Svitav v pondělí. Od 18.20 hodin nastoupí doma proti ústecké Slunetě v pátém utkání série. Přímým přenosem ho bude vysílat ČT Sport.

„Týmy už se nemají čím překvapit, budou rozhodovat detaily a především naše konzistentní obrana po celých 40 minut,“ říká hlavní trenér svitavských Turů Lubomír Růžička.

Právě drobný obranný výpadek v prvním poločase v minulém utkání (Pandy vyhrály obě první čtvrtiny) možná Tury stál nejrychlejší možný postup mezi nejlepší čtyři.

Pokud však Svitavy v pondělí hned od začátku zaberou stejně jako v pátek ve druhé půli, neměl by jim postup utéct. Obzvlášť pak před domácími fanoušky, kteří zajisté své oblíbence po dvou zápasech na půdě Slunety opět neúnavně poženou dopředu.

„Věřím, že naši příznivci nám znovu vytvoří pořádné domácí prostředí. Očekávám těžký souboj, ale pokud budeme dobře bránit, můžeme pomýšlet na vítězství a ukončení série,“ je přesvědčený Růžička.

Ten musel po již zmiňovaném čtvrtém čtvrtfinále řešit také jednu nepříjemnost. Svitavský klub podával protest proti výsledku zápasu, který oficiálně zněl 94:91 po prodloužení. Tuři reklamovali ještě stav ze základní hrací doby, kdy podle nich 3 minuty a 48 vteřin před koncem nebyl zapsán jeden trestný hod Pavla Slezáka.

A chyb v utkání zaznamenali podle oficiálního prohlášení několik, například když za stavu 73:71 Roman Marko proměnil pokus za dva body, ale stolek zapisovatelů mu připsal trojku.

„Je pro mě nepochopitelné, že stolek domácích raději ‚zakamufloval‘ svoji chybu trvající několik minut a útoků tím, že nenapsal platný druhý trestný hod hráče Slezáka a zároveň nechal tříbodový platný pokus Romana Marka (v kroužku). Na základě těchto událostí jsme po utkání podali protest,“ uvedl v prohlášení na klubovém webu Růžička. Vedení soutěže jej však zamítlo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž