Momentka z duelu Brna (modrá) a Pardubic

Momentka z duelu Brna (modrá) a Pardubic | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Svitavy chtějí atakovat deváté místo, Pardubice okusí agresivitu Brna

  • 0
Nejvyšší basketbalová soutěž mužů má na programu předposlední kolo základní části. Oba východočeské celky zamíří na cizí palubovky. Svitavy vyráží směr Ústí nad Labem a Pardubice do Brna.

Sebevědomí si v minulém kole zvedly oba týmy, ale větší impuls byla výhra pro svitavské Tury. Ti zkusí na domácí skalp s Kolínem navázat ve středu od 18 hodin proti ústeckým Pandám.

Že nemusí být myšlenky na zvýšení procent úspěšnosti jen bezbřehou utopií, Svitavy dobře vědí. Na počet jejich venkovních vítězství sice stačí prsty jedné ruky, ale právě na severu Čech Tuři podali nejlepší výkon, když ve vzduchu viselo i pokoření stobodové hranice (výsledek 99:86).

„Ústí je tým, který nám typově sedí. Nemá obranu založenou ve hře tělo na tělo. Kontaktů jako u jiných týmů tam není tolik. Musí se nám dařit střelba z perimetru, což je jedna z věcí, která nás posouvá dopředu,“ říká kouč Turů Stanislav Petr.

Svitavy sice odpočítávají poslední dny svého letošního účinkování, ale výhrou nad Kolínem tohoto soupeře prakticky odstavily z boje o elitní osmičku, a nyní se drží hned za ním na desáté příčce.

„Motivace tam byla, nám bohužel play-off uteklo a musíme to hodit za hlavu. Směřujeme k devátému místu, a proto je pro nás každé vítězství dobré. Chtěli jsme poslední tři zápasy odehrát se ctí a minule se to povedlo,“ dodává Petr.

Pardubická Beksa má zdánlivě lehčího soka, ale v suterénu tabulky ukotvené Brno se v posledních týdnech herně zvedlo, a tak na soubor kouče Dušana Bohunického nečeká od 18.00 žádný odevzdaný soupeř.

„Tým prošel určitým posunem, zejména vnímám, že hráči jsou nyní sebevědomější. Hlavně v domácím prostředí, kde Brno získalo všech svých deset výher, hrají s velkým odhodláním a bojovností, což jsme sami pocítili v Českém poháru,“ naráží Bohunický na nezdar 70:79, který stál Beksu pódiové umístění.

„Jednoznačným společným rysem celého týmu je agresivita v útočném doskakování a obecně bojovnost. Velká síla Brna je i v individualitách,“ podotýká Bohunický a oceňuje schopnosti rozehrávačů Bennetta a Šišky.

„Dokážou hrát extrémně rychle na útočnou polovinu hřiště, na trojkovém oblouku je velmi nebezpečný Jaroslav Prášil, který je nesmírně platným hráčem,“ dodává Bohunický.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž