Lubomír Růžička

Lubomír Růžička | foto: Lukáš Urban, MAFRA

Svitavští tuři vyhlížejí střet s mistrem. Chtějí vyrovnaný zápas

  • 0
Trenér svitavských basketbalistů Lubomír Růžička mluvil před startem sezony o nejtěžším možném losu v úvodu, jaký si lze představit. Tak tedy, zde je druhý díl letošního svitavského kalendáře. Po vicemistrech z Děčína budou chtít Tuři v domácí hale Na Střelnici náležitě potrápit úřadující šampiony z Nymburka. Úvodní rozskok je sobotu v 17 hodin.

„Po smolné porážce v Děčíně (81:83) nás čeká ještě těžší prověrka,“ uvědomuje si Garret Kerr, jedna ze zvučných letních akvizic svitavského klubu.

„Každý ví, že Nymburk je nejsilnější tým v české lize. Mají mnoho kvalitních hráčů, kteří jim umožní hrát basketbal ve vysokém tempu. Pro nás bude sobotní zápas velká výzva, ale všichni pevně věříme, že s podporou našich fanoušků můžeme hrát s Nymburkem vyrovnaně,“ přeje si čtyřiadvacetiletý Američan.

To se Svitavám naposledy povedlo v dubnu 2014, těsně předtím, než staronový kouč Růžička vyrazil do Nymburka a k reprezentaci dělat asistenta Ronenu Ginzburgovi; Tuři tehdy v úplně poslední bitvě sezony padli s tuzemským hegemonem 88:93 až po prodloužení.

Na obou stranách ovšem stály dost odlišné party. Ze Svitav tenhle souboj pamatují jen pivot Jiří Jelínek a křídelníci Tomáš Teplý a Jan Špaček, přičemž druhý jmenovaný je teď dlouhodobě na marodce. Za Nymburk z aktuálního kádru hráli pouze stálice Petr Benda a nastupující hvězda Vojtěch Hruban, Martin Kříž zůstal jen na lavičce.

Teď budou mít svitavští diváci v dresu Nymburka kromě nich příležitost sledovat také počínání bývalého Tura Huntera Mickelsona, jenž je podobně jako Kerr vyhlášeným doskakovačem, loňského nejužitečnějšího hráče ligy Jaromíra Bohačíka (dříve USK Praha) či rozehrávače Tomáše Vyorala, který do klubu přibyl z Děčína.

Nymburk má, podobně jako Svitavy, za sebou dosud jen jeden ligový zápas, ve středu zničil ve své hale Ostravu 106:77.

Tuři nicméně mohou jít do zápasu sebevědomě, na půdě děčínských Válečníků herně určitě nezklamali. První čtvrtku vyhráli o osm, v poločase byl stav vyrovnaný a v závěrečné desetiminutovce málem dohnali náskok, jejž si Děčín mezitím vypracoval.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž