POKYNY. Jaké pokyny bude udílet svým svěřencům Lubomír Růžička v nové sezoně? Zlepšit hru by měli pomoci dva Američané.

POKYNY. Jaké pokyny bude udílet svým svěřencům Lubomír Růžička v nové sezoně? Zlepšit hru by měli pomoci dva Američané. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Tuři zbrojí na novou sezonu. Pomoci mají dva Američané

  • 0
Svitavští Tuři odhalili nová jména, která s týmem absolvují přípravnou fázi na příští ročník basketbalové Mattoni NBL. Trenér Lubomír Růžička otestuje Američany Davida Kylese a Kennyho Kornowského.

Po minulém ročníku nejvyšší české basketbalové soutěže byli ve Svitavách rádi, že se nekonala nevyzpytatelná baráž o udržení. Letos chtějí být podobnému nezdaru ušetřeni.

"Neznáme ještě sílu ostatních soupeřů, ale rádi bychom hráli o osmé až deváté místo," hlásá kouč Růžička.

Aktuální složení týmu

Pivoti - Jiří Jelínek, Jakub Sedlák, Pavel Harčár
Křídla - Tomáš Teplý, Lukáš Šindelář, Ondřej Peterka, Marek Sehnal
Rozehrávači - Tomáš Macela, Luboš Moravec, Petr Andres
Trenér: Luboš Růžička

Ve vidině za lepšími zítřky mají Turům pomoci i dvě nové akvizice, 205 centimetrů vysoký pivot Kenny Kornowski a o dvanáct centimetrů nižší křídlo David Kyles.

"Na Davida jsem přišel v rámci svého působení u slovenské reprezentace, kdy se připravoval na sezonu s týmem Levice. Jeho kvality jsem dobře znal i díky tomu, že nám v loňském přípravném utkání dal 32 bodů. Přichází k nám na zkoušku, jelikož ho provázela nějaká zranění, kvůli nimž šla loni jeho výkonnost dolů. Chceme ho otestovat a prověřit jeho zdravotní stav. Jelikož se známe osobně, tak ta jednání byla rychlá," říká o možné posile.

"Kennyho Kornowského nám doporučila agentura, která zastupovala Michaela Deloache i Pawla Mróze," dodává Růžička. Oba zmiňovaní hráči už svitavský dres nadále oblékat nebudou. Deloach totiž zamířil do Itálie a Mróz se vrátil zpět do polské ligy.

Přípravné zápasy

26. 8. Hr. Králové - Svitavy 19:00
1. 9. Svitavy - Prievidza 17:00
6. 9. Zlín - Svitavy
7. 9. Handlová - Svitavy
13. 9. Inter Bratislava - Svitavy
19. 9. Svitavy - Inter Bratislava 16:30
21. 9. Svitavy - Nitra
28. 9. Levice - Svitavy
29. 9. Nitra - Svitavy

"Sháněl jsem si o Kennym informace i v Americe od několika trenérů i soupeřů, kteří působili ve stejné konferenci. Viděl jsem ho na videích při několika zápasech, takže i na základě toho jsme se s vedením domluvili, že ho ozkoušíme," dodává na adresu hráče s polskými kořeny, jehož předností by měly být díky urostlé postavě doskoky.

Zatímco Kornowski se k týmu připojí až začátkem září, Kyles přiletěl do Česka už v úterý.

"Čas ukáže, jak jsou na tom po fyzické i mentální stránce. Uvidí se, zda jsou ochotni přijmout roli, jakou jim určím, a jak schopní budou pro tým. Pokud vše bude podle očekávání, tak chci, aby se stali lídry týmu. Zahraniční hráči sem nechodí s tím, aby tady posedávali na lavičce či jen zaplňovali soupisku," prohlašuje Růžička.

Kylesovým úkolem bude nahradit Poláka Mróze.

"Jeho role bude složitá, ale věřím, že v něm dříme obrovský potenciál, který společnými silami najdeme, a dostaneme z něho maximum," říká.

Mezeru po odchodu legendy Pavla Miloše by pak měl zacelit Ondřej Peterka, který přišel do Svitav v červenci.

"Nemá sice tolik zkušeností, ale disponuje mladou dravostí. Nepochybně bude platným členem a článkem základní osy," hodnotí talentovaného hráče Růžička.

Ambice týmu jsou podle jeho slov dvojí.

"Chceme bavit hrou lidi jak ve Svitavách, tak i venku. Výsledkově bychom se rádi vyhnuli boji o holý život. Reálný obraz je tak osmé, deváté místo. Vzhledem k výrazné obměně ale neznáme zatím ani sílu vlastního kádru, takže je zatím těžké předpovídat jakékoliv šance na umístění," dodává.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž