Startuje liga basketbalistů. S velkými rozpaky i očekáváním

  9:40aktualizováno  13:22
Lichý počet účastníků. Změna rozpisu těsně před začátkem soutěže. Nejasnost okolo sestupu. Termínová listina pouze na polovinu sezony. Možný vstup dalšího týmu do druhé části ligy. Výrazně posilující týmy z ligové špičky. Takové jsou reálie toužebně očekávaného startu Mattoni NBL.

Nymburk - Nový Jičín, Benda (vlevo), Walker - Petr Benda z Nymburku (vlevo) a Kenneth Walker z Nového Jičína. | foto: ČTK

Podle odborníků by měl být letošní ročník Národní basketbalové ligy vyrovnanější. Předchozí dominance nymburského klubu zřejmě nebude tak výrazná.

"Já jsem přesvědčen, že to bude letos nejlepší soutěž, která se kdy u nás hrála," říká před startem soutěže Miroslav Jansta, šéf Nymburku. "Prostějov, Nový Jičín a Pardubice výrazně posílily a musíme počítat s porážkami. Těžko odehrajeme sezonu s jedinou porážkou."

Prakticky ale jenom v Nymburce jednoznačně vyhlásili za cíl zisk mistrovského titulu. "Chceme obhájit titul i vítězství v poháru," potvrzuje trenér Nymburka Muli Katzurin.

"Naším cílem je postup do finále," odpovídá z Prostějova reprezentant Jaroslav Prášil. Podobně opatrně hovoří i ostatní týmy.

Nováčkem soutěže je navrátivší se Opava. A zdá se, že by mohla být oživením soutěže. Slezané totiž pošilhávají po play-off. "Hlavně chceme hrát dobrý basket a udržet se," řekl pro MF DNES opavský trenér David Klapetek. Připustil však, že tým opravdu pomýšlí na play-off.

Opava jako jediná nemá ve svém kádru amerického hráče. Kromě českých hráčů najdete na soupisce dva Slováky. "Nemyslím si, že by to byla nevýhoda, ba naopak," řekl trenér. "Věřím, že budeme hrát týmově. Jsem rád, jak se nám mančaft podařilo sestavit."

. program prvního kola

středa 8. října
17:30
Nový Jičín - Opava, Pardubice - Děčín,
18:00 Poděbrady - Prostějov, Liberec - Nymburk, USK Praha - Kolín

NH Ostrava volný los

Podle posledních informací z klubů mají nejvíce zahraničních hráčů Nový Jičín a Pardubice - sedm. Šest cizinců je na soupiskách Nymburka a Prostějova, v ostatních týmech jsou vždy minimálně dva zahraniční basketbalisté. Celkově se počítá v NBL se startem osmačtyřiceti cizinců, z toho je dvaadvacet Američanů.

Systémový chaos

Jestliže na kvalitu soutěže se mohou fanoušci oprávněně těšit, reálie NBL jsou doslova tristní. Minulý týden se rozhodlo na jednání výkonného výboru, že oproti původnímu rozpisu soutěží bude jedenáctý tým soutěže sestupovat! Tedy možná...

"Oslovili jsme kluby, zda by souhlasily se startem mládežnického výběru v Mattoni NBL od druhé části soutěže," říká generální sekretář svazu ing. Miloš Pražák.

"Bude jednáno o organizačních a finančních aspektech vytvoření tohoto družstva a zároveň bude jednáno se všemi kluby, kde vybraní hráči hrají, o jejich eventuálním uvolňování. Dále bude jednáno s kluby Mattoni NBL o možnosti sehrání utkání s tímto družstvem ve volném termínu namísto zápasu s družstvem Brna ve druhé polovině soutěže. Pokud by se ukázala životaschopnost tohoto projektu, pak by družstvo "juniorů ČR" bylo v sezoně 2009/2010 zařazeno jako dvanácté družstvo do Mattoni NBL. Pokud ne, bude dle Soutěžního řádu ČBF nabídnuto toto dvanácté místo sestupujícímu družstvu z NBL, a pokud by odmítlo, tak druhému družstvu z 1. ligy."

"Jde nám o to, aby to případně suverénně poslední tým ligy letos s vidinou jisté záchrany předčasně, jak se říká, nezabalil," vysvětluje důvody tohoto neobvyklého kroku Pražák.

Křištálová lupa I proto je zatím zveřejněna termínová listina pouze na dvaadvacet kol. "Počkáme, jak se bude v evropských pohárech dařit Nymburku a Prostějovu a jak dopadnou jednání ohledně startu mládežnického výběru v lize. Podle toho zvolíme variantu termínů pro druhou část ligy," dodává sportovní ředitel NBL ing. Zdeněk Ringsmuth.

Všechny zmatky vznikly po vyloučení Brna ze soutěže. Přestože se "kauza Brno" táhla půl roku, rozhodnutí přišlo zhruba měsíc před startem ligy. "Ale my jsme nemohli rozhodnout jinak," brání svaz předseda Asociace ligových klubů Ing. Zdeněk Bříza.

"Pro svaz Brno stále splňovalo podmínky účasti," říká funkcionář a vinu za situaci svádí na hráče, kteří od února nebrali výplaty. "Hráči a trenéři si v médiích stále stěžovali, ale nedali je k arbitráži. Uvnitř organizační struktury ČBF tak bylo všechno v pořádku. Teprve po podání první arbitráže jsme mohli začít jednat."

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  16.6 17:03

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

ONLINE: Plíšková bojuje o druhý letošní titul, finále rozhoduje třetí set

16. června 2024  14:06,  aktualizováno  20:01

Sledujeme online Karolína Plíšková usiluje na turnaji v Nottinghamu o druhý titul v letošní sezoně. Vítězka podniku...

ONLINE: Srbsko - Anglie, do turnaje vstupuje favorit. Nechybí Kane ani Saka

16. června 2024  20:01

Sledujeme online Podle sázkových kanceláří mají nejvyšší šanci ovládnout celý turnaj. Do mistrovství Evropy v...

Slovinsko - Dánsko 1:1, Seveřany rozjásal Eriksen, po teči vyrovnal Janža

16. června 2024  17:08,  aktualizováno  19:57

Semifinalisté posledního mistrovství Evropy do letošního šampionátu v Německu vkročili remízou....

Čeští volejbalisté odvrátili Estoncům mečboly a v Evropské lize získali bronz

16. června 2024  19:21

Čeští volejbalisté vyhráli téměř tříhodinovou bitvu o bronz v Evropské lize nad Estonskem a mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...