Donald Sterling

Donald Sterling | foto: AP

Půtky o Clippers nekončí. NBA však chce mít jasno do startu sezony

  • 0
Tahanice v NBA okolo avizovaného prodeje basketbalového klubu Los Angeles Clippers zdaleka nekončí. Komisionář zámořské soutěže Adam Silver doufá alespoň v to, že obchod za rekordní částku dvou miliard dolarů bude uzavřen ještě před startem nového ročníku a nenaruší tak nijak chod soutěže.

Zároveň si Silver dobře uvědomuje, že včasné uzavření celé kauzy nemůže nijak garantovat, neboť celá věc je nyní v řešení soudů.

"V situaci jako je tato je velmi obtížné říkat cokoliv s nějakou jistotou. Co ale mohu s jistou říci je to, že děláme všechno, co je v našich silách, abychom se Donalda (Sterlinga) jakožto vlastníka klubu NBA zbavili," prohlásil Silver.

Vedení NBA se snaží zbavit majitele kalifornského klubu kvůli jeho rasistickým poznámkám v průběhu minulého ročníku při soukromém rozhovoru s milenkou. Osmdesátiletý obchodník byl kvůli nim doživotně vyloučen z NBA a dostal pokutu 2,5 milionu dolarů, ale sám kontroval, když ligu a právě Silvera zažaloval o miliardu dolarů.

Sterlingova žena Shelly, jež žije s manželem v odloučení, ale má být kvůli jeho počáteční fázi Alzheimerovy choroby v současnosti jedinou správkyní rodinného trustu, vyjednala v květnu prodej Clippers za rekordní částku dvou miliard dolarů bývalému šéfovi Microsoftu Stevu Ballmerovi.

Samotný Sterling, který klub koupil už v roce 1981, ale zpochybnil, že je jediná, kdo má právo s klubem nakládat. A celou věc předal k řešení soudům.

"Teď jsme museli vše v podstatě zastavit, když Sterling napadl, že jeho žena má právo (rozhodovat jako jediná o osudu Clippers). Pokud soud rozhodne v její prospěch, zamýšlený prodej se pohne kupředu. A pokud ne, pohneme s tím my v rámci našich postupů a opatření," přislíbil Silver.

Soud začal v pondělí minulý týden, další jednání je naplánováno na 21. července, závěrečné řeči pak na 28. července. Nový ročník slavné soutěže odstartuje 28. října.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž