Petr Benda (vlevo) z Nymburku v duelu s Arisem Soluň.

Petr Benda (vlevo) z Nymburku v duelu s Arisem Soluň. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Souboj dvou rozjetých: basketbalový Nymburk vyzve francouzského lídra

  • 0
Pro basketbalisty z francouzského Gravelines to bude test vlastního sebevědomí. Nedávné výsledky jejich úterního soka, osminásobného českého šampiona z Nymburka, totiž budí úctu bázeň zároveň. Středočeský tým, jemuž se Francouzi postaví od 18:15 ve druhém zápase osmifinálové skupiny EuroCupu na palubovce pardubické ČEZ Areny, vyhrál už šestnáctkrát za sebou.

Východoevropská VTB liga, česká Mattoni NBL nebo kontinentální EuroCup. Cokoli libo - Nymburk svoje soupeře drtí. Poslední prohra se váže k datu 6. prosince a má shodou okolností rovněž pardubický podtext: Nymburk tehdy v ČEZ Areně podlehl v základní skupině Eurocupu litevskému Rudupisu Prienai v nešťastné koncovce 80:83.

BCM Gravelines Dunkerque

Francouzský basketbalový klub založený v roce 1984. Sídlí v Gravelines, 25 kilometrů jihozápadně od známého přístavu Dunkerque. V současnosti vede nejvyšší francouzskou soutěž Pro A, kam postoupil v roce 1988.

V roce 2004 hrál její finále. Je úřadujícím šampionem poháru Semaine des As, který každoročně hraje nejlepších osm týmů ligy, vedle toho získal v roce 2005 Francouzský pohár.

K domácím zápasům nastupuje v hale Sportica pro 3 043 diváků. Klubové barvy jsou oranžová a bílá, trenérem je Christian Monschau.

OPORY GRAVELINES
Andrew Albicy
Jedenadvacetileý rozehrávač, který měří pouhých 178 centimetrů. Za Gravelines střílí v EuroCupu v průměru 11,7 bodu.

Rudy Jomby
Podle potřeby rozehrávač nebo křídlo, oproti Albicymu má 21 centimetrů výšky k dobru. Tentýž bodový průměr.

Teď má nicméně formu jako hrom: v pátek pokořil Pardubice v taháku kola vysokou výhrou 85:63 a v neděli slavil výhru nad loňským účastníkem Euroligy Lietuvos Rytas Vilnius 80:73.

Pohoda z týmu vyloženě vyzařuje, což se projevuje i v tom, že hvězdy, které v nabitém programu třeba k některému zápasu nenastoupí, nahlas hecují vlastní tým. Jako rozehrávač Eugene Lawrence ve zmíněném utkání proti Pardubicím: při každé podařené akci svým spoluhráčům z lavičky tleskal, nebyl na něm znát ani stín rozladění.

"Nejvíc je to souznění znát na tréninku," říká k tomu sportovní ředitel Nymburka a někdejší reprezentační kouč Michal Ježdík. "Hráči jsou hodně spolu, za měsíc mají všehovšudy dva dny volna. Týmová chemie je velmi dobrá, všichni přijali svoje role a chápou, že se prostě musejí na palubovce prostřídat. Nálada je ale samozřejmě úzce provázaná s faktem, že se vyhrává," dodává Ježdík.

Teď k soupeři Nymburka: Bylo by chybou Gravelines považovat za nějaké "otloukánky". Francouzi jsou v domácí lize první s bilancí třináct výher - dvě porážky a do vítězného konce dovedli pět posledních duelů. Minule zdolali pátý pařížský Levallois 81:75. Zaváhali jen v prvním eurocupovém utkání osmifinálové skupiny s Valencií, v němž prohráli 63:69.

Podobně jako Nymburk se může i Gravelines pochlubit širokou rotací a kosmopolitním mužstvem. Na ploše se nejčastěji objevují hráči z perimetru Jomby, Albicy a Bokolo a pivoti Edwards a Vaty. Všechno hráči tmavé pleti, ovšem až na Američana Edwardse, kompletně s francouzskou státní příslušností, což není vně hranic "země galského kohouta" zvykem.

"Gravelines je typickým produktem francouzského basketu, který je velmi atletický," líčí Ježdík. "Hráči jsou schopni rychle se vracet z útoku do obrany a zároveň ihned vyrážet do protiútoku. K tomu jsou zdatní v situacích jeden na jednoho," doplňuje charakteristiku soupeře, který podle něj patří k organizačně nejstabilnějším klubům ve Francii.

Co by mělo Nymburk dovést k sedmnáctému vítězství? "Především je nutné zastavit onen protiútok, nedovolit Gravelines lehké střely a vyhrát válku pod košem," domnívá se Ježdík. V postupném útoku by prý měli mít Češi navrch.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž