Český juniorský reprezentant Tomáš Vošlajer (vlevo) v utkání proti Německu, brání ho Akem Vargas (10), přihlíží Erik Land

Český juniorský reprezentant Tomáš Vošlajer (vlevo) v utkání proti Německu, brání ho Akem Vargas (10), přihlíží Erik Land | foto: Ota Bartovský, MF DNES

Šňůra porážek se prodlužuje: mladí basketbalisté na ME znovu neuspěli

  • 8
Ani ve svém čtvrtém duelu na evropském šampionátu v Chorvatsku čeští basketbalisté do 20 let neuspěli. Ve skupině o udržení podlehli po prodloužení německým mladíkům 68:73. Stejného soupeře krátce před turnajem v přípravných zápasech dvakrát porazili.

Českého kouče Jana Slowiaka mohlo potěšit ofenzivní probuzení pivota Tomáše Vošlajera, s 22 body nejlepšího muže zápasu. Absence Davida Jelínka, kterého zranění zad nepustilo už do druhého duelu, byla naopak hodně patrná.

Oboustranně nervózní první poločas přinesl skóre 21:22. A ani další fáze hry nenabídly velkolepou ofenzivní podívanou. Česká strana želela zejména 15 neproměněných trestných hodů.

"Když máte čtyři útočné akce, které jsou zastaveny v poslední chvíli faulem a vy z osmi šestek proměníte jedinou...," zlobil se kouč Slowiak po zápase.

Závěr utkání měl obrácený průběh než druhá příprava stejných soupeřů v Liberci. I tam duel dospěl do prodloužení. Chybu v poslední vteřině Češi ale napravili a duel zvládli.

Teď se to samé podařilo Německu: v závěru sice vedlo 55:53 a mělo míč, avšak zaváhání při vyhazování z autu umožnilo českou akci, zakončenou nájezdem Tomáše Satoranského. V nastavené pětiminutovce ale Němci útočně explodovali a získali ji v poměru 18:13.

Přes dosavadní čtyři prohry na turnaji český lodivod neklesá na duchu: "Pokud se nám v odvetě podaří Němce porazit o šest bodů, dostaneme je pod sebe a nic se celkem neděje. Teď je podstatné, aby psychika týmu zůstala pozitivní."

Skupina o udržení:

Německo - Česko 73:68 po prodl. (21:22, 55:55)
Nejvíce bodů:
Di Leo 20, Monse 11, Stuckey 10 - Vošlajer 22, Vyoral a
Satoranský po 11.

Druhý zápas:
Turecko - Nizozemsko 63:68


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž