Radovan Kouřil, Jiří Štěpánek, Jakub Slavík a Lukáš Bukovjan (zleva) slaví s...

Radovan Kouřil, Jiří Štěpánek, Jakub Slavík a Lukáš Bukovjan (zleva) slaví s fanoušky výhru Opavy. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Jak mizí talenty z Ostravy. Mezilidské vztahy, to je problém, zní městem

  • 11
Zástupci ostravských basketbalových klubů se nedokážou dohodnout na spolupráci, a tak nejlepší mladíci odcházejí hrát nejvyšší domácí soutěž jinam, především do Opavy.

Snakes Ostrava, Flames NH Ostrava, BK Hladnov a před rokem a půl ještě BCM Ostrava jsou kluby, které se zaměřují na výchovu mladých basketbalistů.

Jenže v NH Ostrava, která hraje nejvyšší domácí soutěž, je ostravských odchovanců poskrovnu. Z těch nejmladších jen Daniel Klímek a Štěpán Svoboda...

Proč?

Šéfové klubů se shodují, že problémem jsou mezilidské vztahy. Zástupci NH Ostrava a dalších oddílů se na užší spolupráci nedokážou domluvit. Jenže jmenovat lidi, s nimiž je domluva složitá, nikdo nechce.

A tak nejlepší ostravští basketbalisté stále odcházejí jinam. Nejvíc jich je v Opavě - rovných deset. V Kolíně jsou tři a zastoupení mají mimo jiné také v Nymburce, Svitavách a Olomoucku.

Prosazovat mladé hráče do nejvyšší domácí soutěže bylo cílem členů Basketbalového centra mládeže (BCM) Ostrava, které společně založili představitelé NH Ostrava a Snakes Ostrava.

„Nedohodli jsme se na společné vizi, jak bychom měli fungovat,“ zdůvodnil Jan Veselý starší rozpad BCM Ostrava. „Snažili jsme se vychovávat hráče pro ostravský basket, ale z druhé strany, ze strany NH Ostrava, nebyla vůle.“

To manažer NH Ostrava Ladislav Kudela odmítá. „Zástupci Snakesu nám nic neřekli a rovnou nám poslali výpověď, že ze společného projektu odstupují,“ řekl Kudela.

Ostravskému BCM šéfoval Jan Veselý, otec českého reprezentanta. Momentálně je manažerem Snakes Ostrava, jehož hráči odcházejí do Opavy. Ta před sezonou získala hned tři - Lukáše Bukovjana, Jakuba Slavíka a Jiřího Štěpánka.

„S námi nikdo nejednal, takže nevím, proč tam šli,“ uvedl Kudela. „U nás ale dostávají příležitost mladíci Jakubů a Kelar.“ Ti jsou z Nového Jičína. „A chtěl k nám Kantůrek z Pardubic, který ví, že náš trenér Medvecký umí pracovat s mladými. Takže není pravda, že nebereme mladé hráče,“ dodal Kudela.

Jenže ať je to jakkoli, ti ostravští ve velkém počtu mizí jinam. „Dneska je to tak, že když hráč skončí v dorostu, může odejít kamkoli, záleží na rodičích, na dohodě,“ upozornil Ladislav Kudela. „Záleží na podmínkách. Nevím, jak je to jinde, ale mám neoficiální informace, že jim nabízejí jiné podmínky než my.“ Připustil, že atraktivnější.

„My se ale musíme někam posunout a jako solidního partnera jsme našli Opavu,“ řekl Jan Veselý. „Když se s tamějšími lidmi na něčem domluvíme, tak to platí. Každý si udělá vlastní názor, když vidí, že v opavském mužstvu jsou ryze čeští basketbalisté a převážně ostravští odchovanci.“

Přesto Veselého mrzí, že spousta šikovných hráčů z Ostravy odchází. „Ale na druhou stranu pro kluky je důležité, aby rozvíjeli svou kariéru, takže se není čemu divit, že jdou jinam.“

Snakes usilují o vrcholové sportovní centrum mládeže

Spolupráce s Opavou je pro Snakes důležitá. Jeho členové totiž usilují o zřízení vrcholového sportovního centra mládeže a to potřebuje mít návaznost na nejvyšší domácí soutěž mužů.

Jsem rád, že jsem v Opavě

Rozhovor s mladým basketbalistou Jiřím Štěpánkem, jenž pochází z Ostravy.

„Pokud jde o mládež, tak po USK Praha a Pardubicích jsme třetím nejúspěšnějším klubem v republice. Přitom vrcholové středisko nemáme,“ uvedl Jan Veselý. „To je přitom mezistupněm mezi dorosteneckým a vrcholovým mužským basketbalem. Naši muži hrají první ligu, ale svaz po nás chce záruku, že budeme fungoval i ve vztahu k nejvyšší soutěži. To byl důvod, proč jsme se obrátili na Opavu.“

Veselý je přesvědčený, že spolupráce je prospěšná pro obě strany. „Opava má svou mládež, ale v nejvyšších soutěžích nemá družstva všech kategorií,“ upozornil.

Momentka z roku 2011. Jan Veselý mladší před tiskovou konferencí v Ostravě. Uprostřed jeho otec, bývalý basketbalista Jan Veselý starší, vlevo mladší sestra Hana Veselá.

Vrcholová sportovní centra mládeže jsou v pražském USK, Pardubicích, Nymburce a Prostějově. V Ostravě má být páté a Veselý věří, že do dvou let bude.

Letos na mistrovství republiky skončili junioři Snakes druzí a kadeti třetí. Družstvo do 13 let šampionát vyhrálo. „To jsou výrazné úspěchy,“ míní Jan Veselý. „V klubu máme na šest set děcek, a nejen v Ostravě. Snažíme se působit i v okolí, především v Orlové a ve Frýdku-Místku.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž