Farhiya Abdiová (vlevo) v dresu švédské juniorské reprezentace.

Farhiya Abdiová (vlevo) v dresu švédské juniorské reprezentace. | foto: Archiv FIBA Europe.

Smutek pro Česko, radost pro Brno: Abdiová s spol. řádily

  • 1
Nedobrá zpráva míří do Česka z Číny. Basketbalistky ve svém druhém utkání na univerziádě v Šen-čenu Švédsku 63:72, jejich postup do play-off je vážně ohrožen. Ze zápasu ale museli být radost ve Friscu Brno: jeho hráčky se totiž předvedly ve skvělém světle.

První ženou zápasu se stala devatenáctiletá Švédka s africkými kořeny Farhiya Abdiová. Křídelnice, která je čerstvou posilou českého vicemistra, sice nebyla v základní pětce, avšak nakonec nasázela do koše poraženého celku 17 bodů a přidala čtyři doskoky.

Rozhodně se ale neztratily ani dvě bývalé hráčky Brna: Frida Eldebrinková, jež zamířila do USK Praha, zaznamenala 11 bodů a osm doskoků. Louice Halvarssonová, která bude působit v Itálii, nastřílela 16 bodů a přidala šest doskoků.

Zářily také české hráčky z Frisca: další čerstvá posila Tereza Pecková zaznamenala 16 bodů a sedm doskoků. Romana Hejdová vstřelila 10 bodů. Mezi ně se ještě vklínily Kateřina Elhotová s Kamilou Štěpánovou, obě autorky 11 bodů.

Po vyrovnaném úvodu začaly svěřenkyně Ivana Beneše ztrácet. V závěru třetí části hry pozvolna a nenápadně narostl rozdíl už na 12 bodů a český celek se negativnímu vývoji zápasu už v poslední čtvrtině vzepřít nedokázal.

Po dvou duelech tak má na svém kontě po jedné výhře a porážce. V neděli totiž uspěl proti Japonsku 97:86, když pivotka Štěpánová zaznamenala úctyhodných 34 bodů a 10 doskoků. Elhotová sekundovala 17 body, Hejdová přidala 13 a Petra Záplatová 10 bodů.

Ani to však Češkám nemusí stačit k očekávanému čtvrtfinále. Jejich posledními soupeřkami v základní skupině jsou totiž Australanky, považované za spolufavorita turnaje,


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž