Sílu basketbalistů má zvýšit veterán Okáč

  • 1
Praha - Veterán Jiří Okáč má zvýšit podkošovou sílu české basketbalové reprezentace v nadcházejícím pokračování kvalifikačních bojů o postup na mistrovství Evropy. Jméno 217 centimetrů vysokého pivotmana, který na začátku listopadu oslaví 39. narozeniny, se nečekaně objevilo v nominaci 24 hráčů, z nichž bude reprezentační trenér Michal Ježdík vybírat tým pro zápasy druhé poloviny kvalifikace. Informace o českém basketbalovém týmu žen najdete ZDE

"V uplynulém roce neodpovídala efektivita podkošových hráčů našim představám," osvětlil Ježdík, proč navázal kontakt se zkušeným pivotem, který naposledy reprezentoval v roce 1999 a v letošní sezóně hraje druhou španělskou ligu v týmu Plasencia Galco.

Podle Ježdíka má být nasazení Okáče překvapením pro ruskou reprezentaci, která bude nejbližším soupeřem českého týmu 20. listopadu v Praze na Letné.  Zároveň má být nepřímou 'záplatou' za dvojici klíčových hráčů Jiřího Welsche a Pavla Bečku, s kterými v nadcházejícím bloku nemůže Ježdík počítat.

S Welschem pro jeho slibně se rozvíjející angažmá v NBA, s Bečkou proto, že hráč Oldenburgu se rozhodl dát přednost studiu biologie. Obou se přitom Ježdík vzdával jen nerad. "Až do středy jsem byl připravený žádat NBA o Welschovo uvolnění, nakonec jsem se ale rozhodl šetřit si tuto možnost na případný lepší okamžik," poznamenal Ježdík na adresu hráče, který v těchto dnech v přípravném kempu Golden State Warriors bojuje o místo v základní sestavě.

"I Pavla jsem odpískal až na poslední chvíli. Jeho studium neumožňuje absence," vysvětlil Ježdík s tím, že ztrátou zmíněné dvojice přišla reprezentace při dosavadním způsobu hry o 40 bodů.

Kouč se v létě snažil hledat hráče, kteří by se mohli rolí chybějících opor chopit. Ve Welschově případě na to však rezignoval a označil jej za nenahraditelného. "V Evropě hráč takového typu po palubovkách neběhá. Musíme hru postavit na jiné roli, nejspíš na střelci z trojkové vzdálenosti," naznačil Ježdík.

Seznam 24 jmen zahrnuje devět krajánků včetně pivotmana Jiřího Zídka, Martina Idese, jenž zahraniční angažmá teprve hledá, a po delší době také hvězdy ME v roce 1999 Luboše Bartoně, který se letos vrátil do Evropy. Stejně jako všichni ostatní vyjádřili národnímu kouči chuť reprezentovat.

Stále rostoucí množství krajánků a řada tuzemských hráčů s pohárovými povinnostmi přinutily Ježdíka upustit od tradičního soustředění před kvalifikačním blokem. Hráči se sejdou poprvé ve čtvrtek 14. listopadu v místě prvního utkání, kompletní by měli být ale až v neděli před zápasem. V plánu jsou dvě přípravná utkání se zahraničním soupeřem.

ČESKÁ SOUPISKA
Rozehrávači:
Petr Czudek (Opava), Václav Hrubý (Pardubice), Jan Pavlík (BVV Brno), Petr Welsch (Mlékárna Kunín).

Křídla: Ladislav Sokolovský, Marek Stuchlý, Pavel Staněk (všichni Opava), Pavel Kubálek (Nymburk), Pavel Miloš (Sparta Praha), Marián Přibyl (USK Praha), Aleš Klimek (BVV Brno), Milan Soukup (Anwil Wloclawek/Pol.), Luboš Bartoň (Skipper Boloňa/It.), Radek Nečas (Pivovarna Laško/Slovin.).

Pivoti: David Douša (Sparta Praha), Věroslav Sucharda (Opava), Stanislav Votroubek (Nymburk), Pavel Frána (Sparta Praha), Martin Ides (bez angažmá), Jiří Zídek (Prokom Trefl Sopoty/Pol.), Ivo Kresta (Boncourt/Švýc.), Ondřej Starosta (Le Mans/Fr.), Jiří Trnka (Slovan Lublaň/Slovin.), Jiří Okáč (Plasencia Galco/Šp.).

Výsledky předchozích kvalifikačních utkání českých basketbalistů najde ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž