Jobi Wall (vpravo) z Pardubic pod tlakem Filipa Zbránka z Opavy.

Jobi Wall (vpravo) z Pardubic pod tlakem Filipa Zbránka z Opavy. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Jak nahradit Walla? dumají v Pardubicích. Ukázali na Američana Martina

  • 3
Tenhle podpis dává zároveň pečeť na odchod Jobiho Walla z Pardubic. Osmadvacetiletý Američan Scott Martin, jenž poslední čtyři sezony působil v Newcastle Eagles v britské lize, má svého krajana Walla na pozici 4 v Bekse minimálně letos nahradit.

„Na postu menšího pivota jsme měli zájem dohodnout se na dlouhodobější spolupráci s Jobim, nicméně jsme se nedomluvili na podmínkách kontraktu, a proto jsme v posezonním období hledali typologicky podobného hráče,“ vysvětlil Martin Marek, generální manažer JIP Pardubice.

Suplovat Wallovy bodové příspěvky ovšem nebude jen tak. Ryšavý snajpr měl z trojkového oblouku zlatou ruku; ve třech sezonách strávených v Pardubicích v lize zaznamenal průměry 13,3, 11,2 a 12,2 bodu na utkání. To bude pro 203 centimetrů vysokého a bezmála metrák vážícího Martina těžký úkol.

Na druhou stranu, absolvent programu University of Notre Dame, soudě podle statistik, z dálky také umí - jeho úspěšnost z perimetru byla loni v Newcastlu famózních 40 %. A střelecké průměry? Každý rok v Británii mezi 14 a 17 body.

„Chtěli jsme kvalitního střelce zvenku, který roztáhne naši útočnou hru, a zároveň hráče s dobrým charakterem, který bude mít vysokou basketbalovou inteligenci. Důraz jsme kladli také na to, aby zapadl do našeho systému a byl i dobrým obráncem. Pevně věříme, že všechny tyto vlastnosti jsme našli u Scotta Martina,“ uvedl manažer Marek.

Pravda je, že se Martin v minulé sezoně v Británii dostal do All-Defensive Teamu, takže není důvod se obávat, že by mu mělo být lhostejné dění pod vlastním košem.

Podle Marka by navíc mělo být výhodou, že Martin nebude v Evropě nováčkem, a nebude si tudíž muset tolik zvykat na české prostředí. Totéž ostatně platí o nedávné posile na rozehrávce Trevinu Parksovi.

„Přichází k nám po čtyřech výborných sezonách v Newcastle Eagles. Scotta vítáme v rodině Beksy a přejeme mu mnoho štěstí v našem dresu,“ řekl manažer pardubického klubu.

Sám Martin bere nové angažmá jako ideální příležitost se zviditelnit a dále se herně zlepšovat.

„Jsem nesmírně nadšený z možnosti hrát za Pardubice,“ vyznal se. „Těším se, až vyběhneme na palubovku s trenéry a s mými novými spoluhráči a začneme pracovat, aby byla nová sezona co nejúspěšnější. Vyhlížím výzvy, které nám přinese,“ sdělil Martin.

Vedle Martina a výše zmíněného Parkse se členem pardubického A-týmu stal už dříve též křídelník Michal Svoboda. Kromě Walla naopak už kádr Beksy dříve opustili Lamb Autrey (odešel do Maďarska), Lukáš Kotas a Josef Příhonský (nebyla jim nabídnuta smlouva).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž