San Antonio je jedinou výhru od titulu

  • 8
New Jersey - San Antonio Spurs vyhráli páté utkání finálové série na palubovce New Jersey Nets 83:93 a ujali se vedení v sérii 3:2, čímž se přiblížili na jedinou výhru k zisku titulu. Série se nyní navíc přesunuje do San Antonia a ještě žádný tým v historii nedokázal vyhrát poslední dva zápasy finále na palubovce soupeře. Hvězdami dalšího souboje obran byli Tim Duncan a Jason Kidd, kteří nastříleli po 29 bodech, ale rozhodujícími prvky zápasu byl na jedné straně špatný výkon Kenyona Martina bojujícího s chřipkou a na druhé straně skvělá koncovka podání zkušeného Steva Kerra.
New Jersey - San Antonio 83:93 (stav série 2:3)

Kouč San Antonia Gregg Popovich odpověděl na tiskové konferenci po čtvrtém zápase na otázku, proč nepoužil jednoho  z nejlepší střelců historie NBA Steva Kerra, když jeho tým tak špatně střílel, velmi nevrlým způsobem, ale pro koncovku pátého zápasu si "poradit nechal" a jistě toho nelituje. Steve Kerr na otázku, proč takový exceletní střelec jako on nehraje víc, obvykle odpovídá "suchým" žertem: "Protože nedokážu nikoho ubránit..." - tentokrát ale právě jeho obranný zákrok, kdy vypíchl míč Kenyonu Martinovi, byl jedním z rozhodujících okamžiků zápasu. Zkušený sedmatřicetiletý veterán, který už odehrál 26 finálových zápasů a získal 4 tituly, navíc s ledovým klidem proměnil v koncovce dva klíčové koše zdálky a výrazně pomohl San Antoniu ke konečné výhře. 

Zápas byl tentokrát ve znamení souboje superhvězd - na straně domácích Jasona Kidda, který zaznamenal 29 bodů, 7 doskoků a 7 asistencí, na druhé straně Tima Duncana, který nasbíral 29 bodů, 17 doskoků, 4 asistence a 4 bloky. Obrany s výjimkou poslední čtvrtiny (ta skončila 26:27) opět jasně vítězily nad útokem a San Antoniu, které po většinu času mírně vedlo, výrazně pomohly (kromě zdravotních potíží Kenyona Martina) vydařené koncovky všech čtvrtin. Nets se znovu hodně trápili proti zónové obraně a jejich střelba byla v prvním poločase (s výjimkou bleskového Kiddova úvodu) žalostná - zhruba 25% z pole.

Houževnatí Nets se dokázali vždy vrátit do zápasu a dotáhnout náskok, ale další vydařená koncovka znamenala vedení hostů po třech čtvrtinách o 9 bodů. Ve čtvrté čtvrtině se k výbornému výkonu rozehrál domácí Richard Jefferson (11 bodů, celkem 19) a ještě jednou vrátil svému týmu naději. V klíčových chvílích ale Nets chybovali, ztratili 3 míče za sebou a naopak Steve Kerr trojkou za stavu 76:80 a pak ještě o chvíli později dvojkou pohřbil jejich naděje - poslední sekundy se tentokrát už dohrávaly v klidu.

Kenyon Martin sužovaný nemocí dokonce vynechal ranní střelecký trénink a v zápase zjevně nebyl ve své kůži - jeho konečná bilance je 4 body, 9 doskoků, 5 faulů a 8 ztracených míčů!!, když především jeho nastřílené body (dosud průměr kolem 20 na zápas) domácím citelně chyběly. Jason Kidd držel svůj tým po tři čtvrtiny, ale v závěru už jako by mu trochu docházely síly a v poslední čtvrtině se téměř neprosadil. 

Na straně hostů se tentokrát k výbornému Duncanovi přidali výrazněji i hráči, kterým středeční čtvrtý zápas vůbec nevyšel - především Malik Rose (ve středu 0 bodů, střelba 0/9), který nasbíral s velmi dobrým procentem úspěšnosti 14 bodů, stejný počet bodů přidal i Tony Parker (5/13 z pole). Podstatně lépe než ve středu si vedli i Stephen Jackson a Bruce Bowen, další výborný zápas odehrál Emanuel Ginobili (12 bodů). Domácí Nets drželi krok až překvapivě dobrým útočným doskakováním a také nečekaně znovu stříleli větší počet trestných hodů - ty ale byly tentokrát kupodivu předností Spurs (83%), když Tim Duncan proměnil 9 z 10 pokusů!

San Antonio se opět skvěle vracelo do obrany a kromě několika "záblesků" nedovolilo domácím těžit z rychlých protiútoků - na body z nich domácí vyhráli jen 15:10, navíc se hosté tentokrát více prosazovali zpod koše (na body 28:36). Šesté utkání se hraje v San Antoniu v noci z neděle na pondělí v obvyklých 2:30 hodin našeho času a přímým přenosem ho opět vysílá Galaxie sport.

Střelci:
New Jersey
- Kidd 29 bodů, 7 doskoků a 7 asistencí, Jefferson 19, A.Williams 10, Kittles 8, Collins 7, Harris 5, Martin 4, Rogers 1
San Antonio - Duncan 29 bodů a 17 doskoků, Parker a Rose 14, Ginobili 12, Kerr a Robinson 6, Jackson 5, Bowen 4, Claxton 3 

střelba z pole: 26/74 (35,1%) - 33/69 (47,8%)
trojky: 4/16 (25%) - 3/9 (33,3%)
trestné hody: 27/34 (79,4%) - 24/29 (82,8%)
doskoky: 42 - 39 (z toho útočné 17 - 8 !)
fauly: 25 - 29
ztráty: 16 - 15
bloky: 5 - 9

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž