Pardubický basketbalista Zbyněk Pospíšil (vpravo) se probíjí pod koš.

Pardubický basketbalista Zbyněk Pospíšil (vpravo) se probíjí pod koš. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Pardubický kapitán Pospíšil: Tenhle výsledek překvapil úplně všechny

  • 1
Tahle děkovačka stála za to. Pardubičtí basketbalisté v sobotu rozdrtili ambiciózní Prostějov 91:65 a zaplněná hala na Dukle jim v závěru aplaudovala vestoje. "Lidi však byli fantastičtí i v průběhu zápasu, byl to jeden z klíčů vítězství. Hnali nás po celou dobu dopředu a to se pak hraje ‚vynikajícně‘," uvedl kapitán Beksy Zbyněk Pospíšil.

Brzy jste vedli o spoustu bodů. Dá se vypozorovat nějaký okamžik, kdy se zápas lámal?
Asi bych nehledal jeden konkrétní, ale řekl bych, že zásadní byla soustředěná obrana, kterou jsme předváděli od začátku. Přibližně jsme věděli, co nás čeká, a plnili věci, které jsme měli. Tím jsme Prostějov dostávali do těžkých střel a skóre jim nerostlo tak, jak jsou zvyklí.

Orli měli přitom sedm výher v řadě a v tabulce jsou s přehledem druzí. Překvapilo vás, jaký jste jim uštědřili debakl?
Ten výsledek překvapil úplně všechny, nejenom mě (úsměv). Přece jen Prostějov tu sílu má. Nikdo nemohl čekat, že vyhrajeme o dvacet nebo pětadvacet bodů.

Teď máte delší pauzu, v Nymburce hrajete až v pátek 24. ledna. Soupeř je ještě o úroveň výš než další top české týmy. Co byste chtěli na jeho palubovce předvést?
Ještě jsem o tom nepřemýšlel, pořád mám v hlavě Prostějov. Ale samozřejmě do toho půjdeme s tím, že chceme podat ten nejlepší výkon, tak jako vždycky. Jestli hrajeme za tři nebo pět dní je v téhle fázi sezony asi úplně jedno. Musíme hrát to, co umíme a co nás zdobí, a navázat na obranu, kterou jsme hráli s Prostějovem. Potom máme šanci na slušný výsledek i s Nymburkem.

Říkáte, že nezáleží na tom, jak dlouhé je volno mezi zápasy. To nejste po duelu s Orly omlácení?
S Prostějovem jsou rozhodně ty zápasy fyzické, ale tahle výhra regeneraci pomůže. A hned v pondělí, když se sejdeme na tréninku, budou všichni nachystaní a myslet už zase jenom Nymburk. Menší zranění by neměla mít vliv.

Ta horší vyřadila ze sestavy Coreyho Muirheada a Petra Bohačíka. Jste pyšný, jak se mužstvo s absencí dvou opor dosud vypořádalo?
Jsou to dva střípky do mozaiky, které tam chybí, oba mají velkou kvalitu. Možná se po jejich zraněních trochu změnil náš herní projev, ale zatím to není na výsledcích až tak vidět. Ale dlouhodobě to není optimální a doufám, že se k nám co nejdřív připojí.

Na druhou stranu je to důkaz toho, že kdyby podobná svízel přišla třeba v průběhu play-off, budete na ni připraveni.
Ano. I zápas s Prostějovem to dokázal. I s desítkou hráčů jsme schopni hrát výborný basket a pro naše sebevědomí je to jedině dobře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž