Russell Westbrook z Oklahoma City oslavuje svůj koš.

Russell Westbrook z Oklahoma City oslavuje svůj koš. | foto: Reuters

Hvězdy na hvězdy jsou jako saně. A fanoušci NBA zlobu a hádky hltají

  • 18
Tento ročník NBA působí jako jedna velká hádka a strkanice, do které se občas hraje pár basketbalových zápasů. Snad i díky neumdlévajícímu dramatu jsou ovšem hlavní aktéři u fanoušků ještě oblíbenější.

Nejlepší basketbalová liga světa je uprostřed další historické sezony co do televizní sledovanosti. Na scéně teď působí nové zábavné týmy jako Minnesota, Philadelphia nebo LA Lakers a fanoušci mohou noc co noc sledovat jednu hvězdu za druhou od LeBrona Jamese a Kevina Duranta přes Russella Westbrooka, Jamese Hardena k Janisi Adetokunbovi a spoustě dalších. 

Dá se říci, že NBA nikdy neprožívala lepší období, ale někdo by to měl zřejmě říci i samotným hráčům.

Nedávno jsme se dočkali od jednoho z hráčů 46 bodů v zápase jenom proto, že se spletl. Myslel si totiž, že byl vybrán v draftu Utkání hvězd jako poslední.

O tři dny později ten samý hráč agresivně vyhlížel lavičku soupeře v závěru rozhodnutého utkání. 

Střih o dalších pár dnů: ten samý hráč po konci prohraného střetnutí strčí do fanouška, který na něj doráží přímo na hřišti. 

Podivná scéna má dohru v zákazu vstupu na zápasy pro neukázněného diváka.

Denverský fanoušek (v čepici), který po zápase s Oklahoma City atakoval Russella Westbrooka, dostal zákaz vstupu.

Russell Westbrook z Oklahoma City v zápase s Denverem. Po skončení duelu se střetl s nevyzpytatelným fanouškem.

Sice tu vždy mluvíme o Russellu Westbrookovi, jedničce NBA v pasivně agresivním chování, ale jako příklad to postačí. 

Není to totiž jen Westbrook, kdo letos působí víc naštvaně, je to snad celá liga. Dokola propírané jsou problémy hráčů s rozhodčími. 

Jedním z nejhorších rabiátů je Kevin Durant. Tento hodný hoch mezi superhvězdami byl nedávno vyloučen z utkání s New Yorkem a následně obvinil rozhodčího Jasona Williamse z toho, že si ho dopředu vybral a chystal se ho vyloučit celou dobu. 

O den později změnil názor. „Podíval jsem se na záznam zápasu, na své technické chyby a musím říct, že jsem se choval jako vůl. Vážně jsem byl blbec,“ uznal střelec obhájců titulu Golden State Warriors po svém čtvrtém vyloučení v sezoně.

Svědomí by měli zpytovat i hráči Houstonu, kteří se v nedávném duelu proti Los Angeles Clippers vydali po utkání do šatny soupeře vyříkat si se soupeřem koncovku. Dva ze čtveřice hříšníků Trevor Ariza a Gerald Green dostali trest na dvě utkání, což jim dalo zřejmě dost času prostudovat plány dalších hal, aby mohli proniknout do jiných šaten.

Emoce budí i tradiční výběr sestav do Utkání hvězd NBA. Nominace naštvala Westbrooka, jenž slovně napadl Damiana Lillarda z Portlandu. A ten se samozřejmě taky naštval. Čílili se Lou Williams z Clippers aneboAndre Drummond z Detroitu, který si dokonce vylil vztek na Twitteru sprostým vzkazem.

24.ledna 2018 v 01:16, příspěvek archivován: 06.února 2018 v 19:02

Gotta be fuckin kidding me lol

A z prostého naštvání, že jej do All-Star Game nenominovali, vystřihl Drummond životní výkon, když nastřádal 30 bodů, 24 doskoků, šest bloků a čtyři asistence. 

Zajímavý byl i výlev tuniského pivota Salaha Medžriho z Dallasu, který byl po druhé technické chybě vyloučen z utkání proti Washingtonu. Když mu sarkasticky zamával na rozloučenou provokatér Kelly Oubre, začal se na něj sápat. V tu chvíli však svého pivota hlasitě usadil kouč Rick Carlisle, který na něj před zraky kamer zařval: „Máš na kontě dva zkur… body. Koukej odsud sakra vypadnout!“

Carlisle, jenž je zároveň šéfem asociace ligových trenérů, se následně za svá slova svěřenci omluvil, označil je za neprofesionální. 

A to jsme se ještě vůbec nedostali k snad nejsledovanějšímu týmu NBA, Clevelandu a jeho hvězdě LeBronu Jamesovi. Trápící se Cavaliers plní stránky novin podtextovými komentáři na sociálních médiích a hráčskými schůzkami. 

Předmětem té dosud poslední mělo být odstoupení pivota Kevina Lovea z utkání s Oklahoma City už v první čtvrtině, protože mu údajně nebylo dobře, což mu prý spoluhráči nevěřili. Cleveland pak v utkání vyhořel, když inkasoval 148 bodů, a emoce vybublaly na povrch. 

Výborně popsal situaci v kabině další podkošový hráč Tristan Thompson. „Nezajímá mě, jestli spolu jeden nebo druhý hráč jsou mimo hřiště kamarádi. To je mi úplně jedno. Pokud na hřišti hrajete a bojujete jeden za druhého, stačí mi to. Nemusíme spolu mimo hřiště vůbec mluvit, pokud mluvíme při zápase,“ zní „přátelský“ popis od Thompsona.

K uvolnění napětí určitě „pomohlo“, když se o pár dní později stal z hlavy křídelníka Jeffa Greena věšák na mikinu Kevina Lovea.

27.ledna 2018 v 03:12, příspěvek archivován: 06.února 2018 v 19:06

VIDEO: Kevin Love either didn't see Jeff Green sitting there, or just, uh, threw his warmups right on his head... ?? ??:/r/NBA https://t.co/CrDsrrk7LO

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Kevin Love either didn't see Jeff Green sitting there, or just, uh, threw his warmups right on his head... :/r/NBA https://t.co/CrDsrrk7LO

Titul mistra světa ve vyrážení telefonu z ruky mezitím získal Rodney Hood. Mladík z Utahu se nemohl smířit s vyloučením, a tak když si ho ve Washingtonu jeden z fanoušků natáčel...

A zatím poslední případ. V pondělí ztratil náladu na laškování Robin Lopez. Obrovský pivot z Chicaga se těžko smiřoval, že mu sudí přisoudili faul. Vyvztekal se až k vyloučení.

A jeho přetrvávající zlobu odnesla nevinná židle

06.února 2018 v 04:57, příspěvek archivován: 06.února 2018 v 18:39

VIDEO: Robin Lopez gets ejected and then throws chair haha #bulls @SportsCenter @BR_NBA https://t.co/AnMjggJ4PE

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Robin Lopez gets ejected and then throws chair haha #bulls @SportsCenter @BR_NBA https://t.co/AnMjggJ4PE

Nezapomeňme ani na to, že je prakticky celá liga naštvaná na LaVara Balla, otce nováčka Lonza Balla z Lakers. Ten provokuje velkohubými prohlášeními a opírá se do každého, kdo nevěří, že jeho synové jsou budoucí superhvězdy.

Nutno podotknout, že Ball starší tráví v posledních týdnech spoustu času se syny LiAngelem a LaMelem v Litvě a nejstarší Lonzo nehraje kvůli zraněnému kolenu, proto není o LaVarovi tolik slyšet.

LaVar Ball (vpravo) blahopřeje svému synovi Lonzovi, který se stal dvojkou v draftu NBA.

Všechny výše zmíněné příběhy se odehrály v posledním měsíci, a i přesto - nebo možná právě proto - jsou fandové ještě lačnější.

Chtělo by se říci, že si hráči NBA nemají moc na co stěžovat.

Rozhodčí? Ti nejsou nijak horší než v minulých letech, vždy se našlo spousta důkazů jejich pochybení.

Výplaty? Je těžké někoho litovat, když průměrný plat dvanáctého hráče sestavy překračuje milion dolarů ročně a superhvězdy vydělávají milionů třeba až čtyřicet.

Smlouvy na boty? Ti nejlepší dostávají snad ještě víc ze smluv na oblečení než z basketbalu.

Celý svět však v současnosti působí tak nějak naštvaně a zapadnout v roce 2018 zřejmě znamená být na něco naštvaný. Jako fanoušek se nemůžeme porovnávat s někým, kdo vyskočí hlavou k obroučce, ale s někým, kdo je na něco naštvaný? To rozhodně známe.

Vztekem poháněný basketbal v letošní sezoně však vypadá skvěle. Takže pokud naštvání produkuje takový basketbal, ať to pokračuje dál. Kdyby každý hráč v lize měl mentalitu jako Russell Westbrook, byla by sledovanost zřejmě ještě větší.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž