Roman Marko ještě v dresu Prostějova, ilustrační foto

Roman Marko ještě v dresu Prostějova, ilustrační foto | foto: BK Prostějov

Přestup byl sice kostrbatý, ale už mě netíží, říká svitavský Marko

  • 0
Rozjetí basketbalisté Svitav směřují za postupem do play-off. Průběžné vedení v nadstavbové skupině A2 si Tuři pojistili posledním skalpem soupeřů z Ústí nad Labem. Nejdelší čas v domácí sestavě přitom na palubovce strávil Roman Marko.

V loňské předvánoční atmosféře i v období následujících týdnů snad nebylo v basketbalových kruzích probíranější téma. Ačkoliv zkušený rozehrávač Roman Marko piloval souhru s novými spoluhráči, kvůli průtahům při odchodu z předchozího působiště v Prostějově nemohl Turům na hřišti pomáhat.

Komplikace se ale stihly zavčas urovnat. V dresu s rozzuřeným býkem na hrudi tak může být Marko u toho, jak Svitavy po nepříliš vydařené základní části postupují krok za krokem k vytyčenému cíli.

„Pošilháváme po sedmém místě už od mého příchodu. Máme to ve vlastních rukách,“ uvědomuje si třicetiletý borec, který od prostějovských Orlů odlétl společně s dvorním spoluhráčem Pavlem Slezákem. Na rozdíl od něho si na premiéru v barvách Turů musel počkat do začátku února, kdy byl paradoxně rovněž u výhry nad ústeckou Slunetou.

„Přestup byl sice kostrbatý a celá záležitost nebyla příjemná, ale už je to za mnou a vůbec to neřeším. Dopadlo to úspěšně. Neříkám, že jsem na to zapomněl, ale nezatěžuje mě to,“ říká Marko.

Jeho plná soustředěnost na hru se Turům vyplácí. Zatím odehrál šest utkání a pětkrát mohl po závěrečném klaksonu jásat. Naposledy po suverénní destrukci Ústí o 26 bodů (83:57).

„Pohodové to nebylo, ale při pohledu na tabuli je zřejmé, že to skončilo velkým rozdílem. Jsme rozhodně spokojení, protože jsme věděli, o co jde. Zápas byl pro oba týmy důležitým bojem, který jsme zvládli. To, že jsme uspěli stylem start-cíl, je jenom dobře, protože jsme předešli případným nervům či nějaké přestřelce na závěr,“ zmínil Marko.

Tuři svým severočeským konkurentům nedovolili jít ani jednou do vedení a od úvodu druhého poločasu vývoj bezpečně kontrolovali.

„Základem byla obrana, žádný z jejich hráčů se výrazně bodově neprosadil. Neumožnili jsme jim žádné lehké koše ani druhé šance po útočném doskoku,“ těšilo Marka, který i přes téměř 31minutovou vytíženost nasbíral pouze jeden faul. Zbytek mančaftu přitom nakupil dalších 27 prohřešků, a tak finální okamžiky zápasu sledovala jen z lavičky hned trojice svitavských opor.

„Ani jsem to nevnímal. Sice se vyfaulovali, ale nahradili je jiní, a tak to má být. Musíme hrát naplno a tvrdě, žádné šetření fauly nepřipadá v úvahu,“ upozornil Marko.

Třeba v úvodu aktivního a zejména produktivního pivota Huntera Mickelsona museli trenéři brzy stáhnout, aby mu povolený počet čtyř faulů vydržel vůbec do poločasu.

„Měl za sebou Bretta Rosebora, což byla kvalitní náhrada. I když musel střídat, nebyl to problém, protože Brett hrál taky výborně,“ ocenil Marko dalšího hráče, se kterým se setkal už v Prostějově.

Roseboro hrál přitom dle kouče Růžičky s virózou a pod prášky. Přesto stihl vytáhlý Američan nastřílet 20 bodů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž