Klemen Prepelič ze Slovinska a jeho výrazná gesta během finále EuroBasketu...

Klemen Prepelič ze Slovinska a jeho výrazná gesta během finále EuroBasketu proti Srbsku. | foto: AP

Zázrak jménem Dončič je pryč, v Realu Madrid ho nahradí krajan Prepelič

  • 0
Real Madrid opustil slovinský supertalent Luka Dončič, teprve devatenáctiletý basketbalista míří do NBA. Španělský mistr však už ohlásil příchod jeho nástupce: smlouvu na dva roky podepsal Dončičův krajan, křídelník KIemen Prepelič. Ten se do Euroligy vrací po pěti sezonách, kdy v ročníku 2012/13 nastupoval za Union Olimpija Lublaň.

Prepelič, objev loňského EuroBasketu, přichází do Realu Madrid s velkým očekáváním. Bude se v nejlepším týmu na kontinentu snažit nahradit Luku Dončiče, který měl obrovskou roli. 

Pro Prepeliče je to však ideální příležitost opět se posunout a získat důležitou pozici v kádru euroligových šampionů.

Pětadvacetiletý Klemen Prepelič se vrací na euroligovou palubovku delší době, naposledy v nejprestižnější evropské soutěži působil před pěti lety, v dresu Olimpije Lublaň zapisoval průměrně 8,8 bodu. 

Pak už se z velkého slovinského talentu stal cestovatelem. Jeho kroky se ubíraly do tureckého Banvitu, kde strávil jedinou sezonu, aby se vrátil do Olimpije. Dalšími Prepeličovými zastávkami byl německý EWE Baskets Oldenburg a francouzské Limoges CSP. 

Do nejlepšího španělského klubu pak míří z Levallois Metropolitans, kde byl v uplynulé sezoně střelecky při chuti: v Eurocupu skóroval 15,7 bodu na zápas, ve francouzské lize Pro A průměrně 15,4 bodu na utkání.

Real Madrid se začal o Prepeliče zajímat již v září minulého roku, když se na mistrovství Evropy prezentoval skvělými výkony a byl jednou z vůdčích postav Slovinska. Během turnaje dosáhl na průměry 13,8 bodu, 2,3 doskoku a 2,3 asistence. Ve finále proti Srbsku dokonce zaznamenal 21 bodů a výrazně svému týmu pomohl k zisku historicky prvního titulu mistrů Evropy.

Kromě Dončičova odchodu do Dallasu a zisku Prepeliče zatím sází Real na kontinuitu. Prodloužil smlouvy s Rudym Fernandezem, Treyem Thompkinsem či Facundem Campazzem. Posilou bude srbský pivot Ognjen Kuzmič, který kvůli zranění vynechal takřka celou minulou sezonu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž