Momentka ze zápasu basketbalistek A. S. Ramat Hašaron

Momentka ze zápasu basketbalistek A. S. Ramat Hašaron | foto: FIBA

Ramat Hašaron vzdal evropský pohár, další kluby nacházejí azyl po Evropě

  • 0
Basketbalistky A. S. Ramat Hašaron odstoupily z FIBA EuroCupu. Oznámila to mezinárodní federace FIBA, v jejíž soutěžích momentálně izraelské týmy nemohou z bezpečnostních důvodů nastupovat.

Po vypuknutí válečného konfliktu mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem přestaly izraelské kluby dočasně hrát v evropských pohárech. Tento týden už se zapojili zpět basketbalisté Maccabi Tel Aviv do zápasů Euroligy, kterou FIBA nepořádá. Jejich utkání ve Valencii a Aténách doprovázela přísná bezpečnostní opatření se stovkami policistů.

Mimořádná opatření vyžadují i dodatečné finanční náklady, které jsou podle izraelských médií jedním z hlavních důvodů, proč se A. S. Ramat Hašaron rozhodl startu v evropském poháru vzdát. Jeho soupeři se údajně nechtěli na zvýšených nákladech podílet. Ve skupině D tak zůstaly BLMA Montpellier, Gernika Bizkaia a Zaglebie Sosnowiec.

Zlý sen, strach o život i z přepadení. Jak Březinová unikla z válčícího Izraele

FIBA EuroCup má hrát také Ramla, kde od září působí česká pivotka Renáta Březinová, která se po útoku Hamásu na Izrael vrátila do Česka. Do skupiny G její tým zatím nezasáhl.

Basketbalisté Maccabi Tel Aviv a další čtyři izraelské kluby by měli hrát domácí zápasy evropských pohárů na Kypru, uvedl šéf tamní basketbalové federace. Hapoel Jeruzalém má v plánu najít azyl v Bělehradě.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž