Prostějovský pivot Lyle Landry zakončuje.

Prostějovský pivot Lyle Landry zakončuje. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Prostějovští basketbaloví Orli obhájili na Slovensku prvenství

Loňské vítězství na Memoriálu Vladimíra Jasenčáka dokázali obhájit basketbalisté Prostějova. V zápasech s polskou Zelenou Horou, rakouským Klosterneuburgem a domácím výběrem ani jednou nezaváhali a obsadili první místo. První herní test před nadcházející sezonou Orli zvládli bez zaváhání.

"Prakticky všichni hráči podali dobrý výkon. Na to, že šlo o první zápasy, můžu být spokojený. Hodně prostoru dostali i mladí hráči, takže turnaj splnil svůj účel," konstatoval trenér Prostějova Peter Bálint.

První zápasy Orli absolvovali bez Benase Veikalase, který se do tréninku zapojí až tento týden, chyběl i Jaroslav Prášil. "Má nějaký problém se zánětem, takže odpočíval. V prvním zápase se navíc drobně zranil Ladislav Tóth. Nejde však o nic vážného," dodal Bálint.

Proti polskému týmu Orli na palubovce tři čtvrtiny kralovali a přes menší soustředění v poslední desetiminutovce vyhráli 69:62. Nejlepšího výsledku dosáhli v duelu s rakouským Klosterneuburg, v němž již vedli až o třicet osm bodů.

Po prostřídání sestavy soupeř korigoval výsledek, přesto Hanáci bezpečně vyhráli 82:58. Mezi klady střetnutí patřilo nasazení Vojtěcha Bratčenkova, který si po zranění kolene zahrál v zápase po více než půl roce. Podobný průběh mělo i poslední utkání se Spišskou Novou Vsí.

Orli již do poločasu získali vedení o 17 bodů a také po změně stran skóre bezpečně kontrolovali až k výsledku 94:84. "Noví hráči bez problémů zapadli do sestavy. Nicholson i Marek naznačili své schopnosti, svůj prostor dobře využil Bohačík," potěšilo Bálinta.

V dobré střelecké formě se k týmu připojil Kyle Landry. Pivot, který se nevešel do sestavy Kanady na mistrovství světa, poprvé trénoval ve čtvrtek a o den později už nastoupil se svými klubovými spoluhráči do turnaje. Ve všech zápasech byl nejlepším střelcem Prostějova a dohromady zaznamenal ve třech duelech 61 bodů.

"Vrátil se v dobré kondici, což se dalo čekat, protože v kanadském nároďáku byl pořád v zápřahu. Navíc přijel v naprosté pohodě. Žádné zklamání z vyřazení z konečné nominace si nepřivezl," potěšilo Bálinta.

Další přípravné zápasy na Orly čekají na konci týdne, kdy se představí na silně obsazeném turnaji v polském Zhořelci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž