Svitavští basketbalisté nastupují k zápasu, vpravo Martin Bašta.

Svitavští basketbalisté nastupují k zápasu, vpravo Martin Bašta. | foto: Milan Stehura, Tuři Svitavy

Prostějovští basketbalisté pálili na Svitavy trojky a útočili na stovku

  • 0
Šestou výhru v sezoně přivezli basketbalisté Prostějova ze Svitav. Místní Tury porazili vysoko 96:82, když si výrazně pomohli úspěšnou střelbou z dálky. Během zápasu proměnili patnáct trojek s úspěšností 39,5 procent a především v závěrečné čtvrtině svého soupeře výrazně bodově předčili.

„Tentokrát jsme šli vítězství naproti. Především jsme zbytečně neztráceli míče. Třináct ztrát za celý zápas je dobré číslo. Kvůli tomu byla i naše hra celkově lepší,“ všiml si trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

Zpočátku to ovšem na jasný výsledek nevypadalo. Tuři po deseti minutách prohrávali pouze 24:27, v poločase o devět bodů a po dvou minutách třetí čtvrtiny už měli Orli náskok jediného bodu. „Bohužel jsme udělali velké množství individuálních chyb na obou polovinách. Na obranné polovině jsme měli být chytřejší,“ litoval domácí kouč Lubomír Růžička, který vedl tým poprvé od svého příchodu ze slovenské Handlové.

„Prostějov byl mnohem sehranější, kompaktnější,“ srovnával Růžička. „My jsme udělali spoustu individuálních a týmových chyb, a to jak na útočné, tak na obranné polovině,“ pokračoval.

„Divákům se takový basket asi musel líbit, protože Prostějov dneska předvedl kvalitu,“ uvažoval Růžička. „My jsme dali 82 bodů, což je sice pěkné číslo, ale myslím si, že klíč k utkání by byla chytřejší hra na obranné polovině. Ve třetí čtvrtině se nám to dařilo. Bohužel, pak jsme se ale zase vrátili do starých kolejí,“ doplnil trenér.

Hostující hráči se v klíčových okamžicích mohli spolehnout na kvalitní střelbu z dálky. Roman Marko dal pět trojek, Lukáš Palyza dokonce šest. Z dálky se navíc trefil Martin Novák, Petr Dokoupil a Pavel Slezák.

„To byl druhý faktor našeho úspěchu - trefovali jsme dlouhé střely. Patnáct trojek je příjemných, navíc jsme tyto střely proměnili v důležitých okamžicích,“ pochvaloval si trenér Prostějova, jehož tým tak alespoň částečně odčinil předchozí domácí porážku s Opavou, v níž ztratil náskok patnácti bodů.

První polovinu základní části zakončí v sobotu domácím utkáním s Nymburkem. „Nymburk je pochopitelně někde jinde, zkusíme zápas odehrát se ctí. Síla soupeře je ovšem velká. V repríze posledního finále Děčín prohrál téměř o padesát bodů,“ demonstroval sílu příštího soupeře Choleva.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž