Jan Tomanec z Prostějova u míče, brání ho Martin Gniadek z Opavy.

Jan Tomanec z Prostějova u míče, brání ho Martin Gniadek z Opavy. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Faul v trojkovém basketu? Až po pořádné ráně do zubů, říká Tomanec

  • 2
Na pobřeží Kaspického moře v Baku strávil několik letních dnů prostějovský basketbalista Jan Tomanec. Ázerbájdžán si však nevybral jako svoji dovolenkovou destinaci. Společně s Kamilem Švrdlíkem, Filipem Zbránkem a Romanem Zachrlou reprezentovali Českou republiku na Evropských hrách v basketbale 3x3.

A svého rozhodnutí nelitoval, přestože tým na vysněnou medaili nedosáhl a vypadl ve čtvrtfinále.

„Byl to nádherný zážitek. Pořadatelé se vytáhli. Chtěli ukázat, že by zvládli i olympiádu, a podle toho všechno vypadalo. Nenašel jsem žádnou chybu. Muselo to všechno stát hromadu peněz,“ ocenil pořadatele Tomanec, který se v zápasech rval pod košem se soupeři i větrným počasím.

„Kurty stály u moře a docela to tam foukalo. Proto se většina týmů tlačila pod koš. Kdo se s tím nevyrovnal a snažil se střílet z dálky, brzy skončil,“ všiml si podkošový hráč prostějovských orlů.

„Jde vlastně o úplně jiné sporty. Společný je akorát koš a míč.“

Jan Tomanec, pivot Prostějova

Se svým bývalým klubovým parťákem Švrdlíkem, opavským Zbránkem a brněnským Zachrlou postoupili ze skupiny do vyřazovací části a ve 2. kole play-off vypadli s Ruskem, kterému podlehli těsně o tři body.

„Byl to hodně vyrovnaný zápas. Na začátku jsme vedli, pak se přes nás dostali. Trošku jim pomohli i rozhodčí, ale to už nevrátíme. Ale ostudu jsme ani tak neudělali,“ hodnotil vystoupení českého týmu Tomanec.

Českou republiku vesměs zastupovali hráči z nejvyšší basketbalové soutěže, u řady ostatních týmů to však příliš neplatilo.

Vzhledem k odlišnosti obou basketbalových variant se v řadě států basketbalisté na trojkovou variantu často specializují, a třeba v Rusku se hraje i řádná ligová soutěž. „Z mého pohledu jde vlastně o úplně jiné sporty. Společný je akorát koš a míč,“ soudí třicetiletý hráč, podle něhož se hráči na trojkový basketbal specializují i ve Španělsku. „Hrají čtvrtou ligu a tu berou spíše jako trénink na malý kurt.“

Přes celou řadu odlišností se bude Tomancovi průprava na menším hřišti hodit i v Kooperativa NBL. „Hlavně v tvrdosti. V tom trojkovém se to pod košem hodně řeže. Faul se píská až ve chvíli, kdy dostanete pořádnou ránu do zubů. Takže v tom pětkovém si v lize faulu ani nevšimnu,“ usmívá se pivot, který se po prázdninách vrátí k oslabené orlí letce z Prostějova.

„Odešli čtyři hráči základní rotace. Ale pozice vyklízet nechceme. Budeme se snažit opět získat co nejvíce výher. Kvůli tomu to všichni děláme,“ nebojí se Tomanec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž