Prostějovský pivot Travis Peterson (vpravo) brání rozehrávače Brandona Heatha

Prostějovský pivot Travis Peterson (vpravo) brání rozehrávače Brandona Heatha ze Sofie. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Prostějovské basketbalisty postihlo zatmění a Eurocup byl rázem pryč

  • 1
Druhou nejprestižnější pohárovou soutěž Evropy basketbalisté Prostějova neokusí. Šest bodů, o které potřebovali porazit Akademik Sofia, byla větší překážka, než jejich fanoušci předpokládali. V odvetě kvalifikace Eurocupu prohráli po výpadku ve třetí čtvrtině 77:87 a čeká je sezona "jen" v poháru EuroChallenge.

Nejblíže postupu byli Orli na začátku třetí čtvrtiny, kdy pěti body v řadě otočil Smith na 46:42, v ten okamžik by stačily dva body navíc a zdálo se, že favorizovaná Sofia vypadla z role.

Místo nich ale Orlům vylítly pojistky a ocitli se v nekonečné a všeobjímající tmě. Kolapsu, při kterém se jim nedařilo vůbec nic, pomohla i zbytečná technická chyba domácí lavičky. Po ní totiž přišla dvanáctibodová šňůra hostů a zbytek čtvrtiny jasně ovládli 4:21.

"Lukoil ukázal, že se hraje zápas 40 minut a ne třicet pět. Měli jsme výpadek čtyři minuty, soupeř toho využil a zaslouženě vyhrál," uznal slovinský rozehrávač Matej Venta.

Ke cti domácím slouží, že zápas nezabalili a v poslední čtvrtině se dokázali vrátit na rozdíl šesti bodů. "Zápas se vždy hraje do konce. Víme, že se může stát v jedné minutě hodně věcí. Zkusili jsme to, podařilo se nám rozdíl stáhnout, ale ztratili jsme hodně sil. Ukázali jsme však charakter a to je něco, na čem můžeme v budoucnu stavět," těšilo Ventu.

Závěr zápasu ale pevně drželi v rukou Bulhaři a poklidným tempem si dojeli pro vstupenku do Eurocupu. Dovedla je do něj především úporná obrana a pozorné pokrytí Jamara Smithe, který v prvním utkání nastřílel 22 bodů. V odvetě však nebyl příliš vidět.

"Hodně nám ulehčilo, že Jamar rychle nasbíral tři fauly. Celkově jsme čekali, že bude těžší vyhrát, ale tlak, který jsme na domácí tým vyvinuli, je znervóznil," všiml si trenér Akademiku Jovica Arsic a zároveň označil jako klíčový výkon bránícího Arne Owense.

"Basketbal je o obraně, takže jsme se na ni maximálně zaměřovali. Vše bylo o našich doskocích amy jsme se snažili skutečně sbírat každý balon," vysvětlil nejlepší hráč Sofie Owens.

Orli doplatili na přebudování týmu, známky nesehranosti byly patrné především ve vypjatých okamžicích, kdy jednoduše museli. V organizaci hry však byli pozadu celé utkání. "V situacích jeden na jednoho jsme úplně propadli. A opačně - v útoku, kdy vytvoříme situaci pro střelce, tak se nám vůbec nedařilo, byli jsme pomalejší. Celé nám to vázlo," přiznal trenér BK Prostějov Zbyněk Choleva.

Ukázalo se, že Eurocup visel pro nově složený prostějovský tým mnohem výše, než pomyslných šest bodů. Bude však zajímavé sledovat, jak si povede v poháru Eurochallenge. Potenciál v něm uspět má.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž