Přetahovaná o míč v duelu USK Praha - BK Prostějov.

Přetahovaná o míč v duelu USK Praha - BK Prostějov. | foto: uskpraha.cz

Orel stěhovavý nebude. Ligový basketbal má zůstat v Prostějově

  • 0
Po špatném začátku se v průběhu úvodní poloviny základní části Mattoni NBL basketbalisté Prostějova zvedli. V posledních sedmi zápasech šestkrát zvítězili a po dvanácti kolech se posunuli na třetí místo. Poslední finalista soutěže zatím úspěšně čelí soupeřům i finančním problémům klubu a usiluje o postup do nadstavbové skupiny A1.

V posledních týdnech se vyrojily spekulace o přestěhování soutěže do Brna. Podle generálního manažera Orlů Petra Fridricha však žádný přesun nehrozí.

"Liga zůstává v Prostějově a vedení dělá maximum, aby složitou situaci vyřešilo," tvrdí manažer. Hráči dostali vyplacenou část chybějících výplat a tým momentálně funguje s měsíčním zpožděním.

Na palubovce se mu však po pomalejším rozjezdu daří. "Na začátku sezony jsme měli problémy. Někteří hráči byli v reprezentaci, další zranění. Tým se nemohl připravovat kompletní a to se muselo projevit. V zápasech jsme dělali hodně chyb a z toho pramenily také porážky," vrátil se k úvodu ročníku trenér Orlů Zbyněk Choleva. "Kromě toho přišli dva noví pivoti a rozehrávač. Chvíli trvalo, než našli společnou řeč," dodal.

Největší krizí si tým prošel v polovině října. Po porážce v Děčíně tým nestačil doma na Levice a nečekaně podlehl Opavě. Obrat přineslo až šťastné vítězství v Pardubicích 92:91, v němž domácímu Čarneckému poslední střela zápasu vyskočila z obroučky.

"Hlavně ztráta v Opavě byla nepříjemná. Hráči ale nepřestali pracovat a věřili, že špatnou sérii můžou zlomit. Neztratili víru a to bylo nejdůležitější. Také proto se k nám přiklonilo i potřebné štěstí," poznamenal Choleva.

Basketbalisty Prostějova nerozhodily ani finanční potíže. Zpožděné výplaty Hanáky nezastavily. Dokonce málem porazili mistrovský Nymburk. Přestože v dramatické koncovce prohráli o tři body, potvrdili rostoucí formu a uspěli v dalších dvou zápasech. "Na hřišti na problémy nemyslíme. Jsme hráči a děláme, co máme," přiblížil pocity basketbalistů Jaromír Bohačík, jedna z opor Orlů.

Už ve středu Orly čeká další ligové utkání v Jindřichově Hradci a nepůjde o žádný lehký zápas. Jihočeši v sobotu na Hané domácí hodně potrápili a výsledkově odpadli až v posledních pěti minutách. Následně v domácí hale přivítají druhou Ostravu, která zatím prohrála pouze jediné střetnutí.

"Pokud tyto dva zápasy zvládneme, můžeme hovořit o tom, že se dostáváme v tabulce dopředu. Zatím naše postavení nejde přeceňovat. Soutěž je vyrovnaná, bodové rozdíly jsou minimální," drží se Choleva nohama na zemi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž