Khris Middleton (vpravo) ze Spojených států střílí přes španělského pivota...

Khris Middleton (vpravo) ze Spojených států střílí přes španělského pivota Marca Gasola. | foto: AP

Američtí basketbalisté zdolali Španěly, ale přišli o Tuckera i Foxe

  • 7
Američtí basketbalisté přišli před mistrovstvím světa o dalšího hráče. Kvůli zranění kotníku opustil tým zkušený křídelní hráč P. J. Tucker z Houstonu. Už bez něj obhájci titulu v pátek zvítězili v prvním přípravném utkání nad Španělskem 90:81.

Po zápase se s mužstvem rozloučil i jedenadvacetiletý rozehrávač De’Aaron Fox ze Sacramenta, jenž se chce soustředit na příští sezonu NBA.

Čtyřiatřicetiletý Tucker byl nejstarším hráčem, který se připravoval s výběrem USA na šampionát v Číně, do kterého Američané vstoupí 1. září utkáním s českými basketbalisty.

Před ním opustil tento týden přípravný kemp torontský rozehrávač Kyle Lowry, jenž se nestihl připravit po operaci s palcem na ruce. Již dříve se stavitelům týmu řada hráčů omluvila.

Páteční vítězství nad Španělskem bylo první výhrou v roli reprezentačního kouče pro legendárního Gregga Popoviche, pětinásobného šampiona NBA se San Antoniem.

Američtí basketbalisté si připsali už 77. vítězství v řadě, naposledy prohráli v roce 2006 v semifinále mistrovství světa s Řeckem.

Nejlepším střelcem amerického týmu v duelu v Anaheimu byl Donovan Mitchell s 13 body. Ve španělském dresu dal 19 bodů pivot Marc Gasol, úřadující vítěz NBA s Torontem.

Před MS se nyní basketbalisté USA budou připravovat v Austrálii, kde je čekají ještě tři zápasy. O 12 míst v konečné nominaci už bojuje jen 13 hráčů.

Širší nominace týmu USA

Rozehrávači: Marcus Smart, Kemba Walker (oba Boston), Derrick White (San Antonio)

Křídla: Harrison Barnes (Sacramento), Jaylen Brown, Jayson Tatum (oba Boston), Kyle Kuzma (LA Lakers), Khris Middleton (Milwaukee), Joe Harris (Brooklyn), Donovan Mitchell (Utah)

Pivoti: Brook Lopez (Milwaukee), Mason Plumlee (Denver), Myles Turner (Indiana)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž