Basketbalisté Pardubic při oddechovém času.

Basketbalisté Pardubic při oddechovém času. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubice líčí pasti na nováčka z Brna, Tuři hrají v Kolíně

  • 0
V předchozím kole svedl los soutěže pardubické a svitavské basketbalisty dohromady v derby. V něm dokázali přes nepřízeň publika ve svitavské hale Na Střelnici s přehledem (84:64) zvítězit hráči pardubické Beksy. Právě ti budou mít tentokrát podporu hlasivek fanoušků v zádech sami. Do středečního utkání (od 18:00) proti desátému nováčkovi ligy z Brna půjdou ze čtvrté příčky, tedy jako jasní favorité.

Trenér Pardubic Dušan Bohunický se však snažil mírnit přehnaný optimismus. "Brno po třech neúspěšných zápasech v úvodu sezony minule doma nečekaně porazilo Ostravu, a má tedy první vítězství. Bylo to utkání, v němž se brněnský tým hodně opíral o týmový výkon vycházející z kvalitní obranné fáze," upozornil Bohunický.

Charakteristika hry Brna shrnutá v posledním koučově souvětí jako by z oka vypadla tomu, co Pardubice předvedly ve Svitavách. Tam Beksa dominovala na doskoku, obrana nenechala soupeře vydechnout a hráči si dobře vypomáhali.

Pokud jde o útok, do dvouciferných čísel se dostali čtyři. Jeden z nich, třiadvacetibodový pivot Petr Bohačík, však proti Brnu možná nebude moci nastoupit. Trápí ho bolavý kotník. "Musíme být maximálně koncentrovaní a hrát s maximálním nasazením. Brno má mladé hráče, kteří dokážou být agresivní po celý zápas a hrají s velkou energií. My bychom měli jednoznačně vycházet z toho, co se nám dařilo v posledních zápasech, a to je hra do vnitřního prostoru. Také věřím, že navážeme na zlepšený obranný výkon z předchozích utkání," uvedl trenér Bohunický.

Svitavy jedou do Kolína. Ten vyhlíží první letošní vítězství

Středeční protivník svitavských basketbalistů z Kolína (od 17.45), černý kůň předchozích ročníků Mattoni NBL, má po úvodních pěti kolech krajně nepříznivou bilanci: 0 výher - 5 porážek. Jenže ta nevypovídá o jeho skutečné síle.

"Musíme si uvědomit, s kým Kolínští ty prohry mají," řekl trenér Svitav Lubomír Růžička. Kolín se totiž zatím střetl s obhájci mistrovského titulu z Nymburka, vicemistry z Prostějova, tradičně nebezpečným Děčínem a posílenou Opavou.

Snad jen těsná porážka v Jindřichově Hradci v tomhle ohledu vybočuje. "V tom utkání byli po celou dobu lepší," mínil kouč Růžička. "Když se podíváme na jejich soupisku, kde figurují jména jako Barnes, Field, Machač, Zuzák nebo Ličartovský, těžko jim můžeme kvalitou konkurovat," konstatoval.

To však platilo třeba i v případě Ostravy, kterou jeho tým nečekaně "vyraboval".


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž