Postoupí Nový Jičín, myslí si experti

  10:48
Nový Jičín a Prostějov. To jsou dva týmy, které si to v dnešním pátém semifinálovém duelu rozdají o postup do finále Mattoni NBL. Co může být pro vývoj rozhodujícího zápasu klíčové? V první řadě to, zda bude moci hrát novojičínský rozehrávač Juraj Gavlák, a pak třeba to, jak bude které družstvo úspěšné při střelbě z tříbodového prostoru.

Momentka ze semifinále Mattoni NBL Prostějov - Nový Jičín - Prostějov - Nový Jičín | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Jaké další faktory mohou mít zásadní vliv na konečný výsledek?

Trestné hody

"U podobných utkání obecně platí, že je hodně ovlivňuje úspěšnost střelby z připravených pozic. Tyhle zápasy nerozhodují nějaké těžké a náhodné střely, ale naopak standardní situace - jak tutovky zpod koše, tak i dobře připravené pozice na trojce a samozřejmě také trestné hody," míní liberecký trenér Jan Slowiak.

Obě družstva zatím v semifinálové sérii vytěžila z šestek téměř stejný počet bodů (Nový Jičín 82 s úspěšností 73,9 %, Prostějov 81 s úspěšností 68,6 %).

Geofin i Orli mají ve svém středu hráče, kteří jsou na čáře trestného hodu takřka neomylní (Beechum 13/13, Walker 15/18 - Bader 17/20, Ames 21/26), na druhou stranu jim do značné míry ztrpčuje život skutečnost, že až nečekaně často míjejí jejich lídři.

 Joseph Chapman a Goran Savanovič patří mezi nejčastější exekutory trestných hodů, avšak v uplynulých čtyřech zápasech se jim v této činnosti moc nevedlo. Chapman se v semifinále drží jen na 50 % (9/18, v dlouhodobé části 66,7%), velezkušený Savanovič je na tom jen o něco lépe (17/31 - 54,8 %, v dlouhodobé části 69,1 %).

"U Savanoviče mě to docela zaskočilo, protože bych řekl, že je to hráč, který umí v rozhodujících chvílích soupeře nekompromisně trestat, a to i trestnými hody," netajil Slowiak své překvapení, když pohlédl do statistik.

Zajímavé je, že v pěti dubnových zápasech, tedy krátce před startem play-off, měl Savanovič vynikající bilanci 19/20 (95 %)!

Čím to je, že se i tak zkušený basketbalista najednou dostal do problémů a momentálně trefí prakticky jen každou druhou šestku? Je možné, že na něj dolehla důležitost zápasů v play-off? "Já myslím, že jo," přikyvuje Jan Šedivý, trenér, který v letošní sezoně vedl Ústí n. L.

"Teď už se nedá moc mluvit o rukách, je to jenom o hlavách. Nějaká dlouhodobá statistika nehraje roli. V play-off, a teď dokonce v rozhodujícím pátém zápase, už je to úplně o něčem jiném."

I to, jak kdo dokáže trestat soupeřovy fauly přesnou střelbou z čáry trestného hodu, může hodně ovlivnit osud dnešního rozhodujícího střetnutí. "Určitě to bude jeden z řady důležitých faktorů," souhlasí Šedivý. "Když se třeba jednomu týmu nedaří střelba z dálky, chce se chytit vnikáním do vymezeného území. Vybojuje fauly, ale jakmile nedává šestky, je to pro něj obrovsky zalamující."

Dokážou v nejdůležitějším utkání sezony vylepšit svou aktuální tristní bilanci i výše zmíněné zahraniční opory obou týmů? "Zrovna u Savanoviče bych řekl, že ten bude v pátém utkání střílet šestky naprosto neomylně," pousmál se Slowiak.

Doskoky

"Boj o odražené míče je v takových zápasech další nesmírně důležité kritérium," vyzvedl důležitost doskoků pod oběma koši trenér Liberce.

V úspěšnosti střelby z pole je na tom o něco lépe Nový Jičín (53,1 %, Prostějov 49,2 %). Více střeleckých pokusů však měli k dispozici Orli, a to právě zásluhou kvalitního útočného doskoku. "Mají v týmu typy hráčů, kteří jsou na útočném doskoku stabilně úspěšní," všiml si Slowiak.

Nezastavitelný je zejména Robert Tomaszek.

205 cm měřící a 114 kg vážící polský pivot má úchvatný průměr 4 útočné doskoky na zápas! Celkem už v semifinálové sérii doskočil pod soupeřovým košem 16 míčů, přitom všichni čtyři pivoti Geofinu jich dohromady uskákali 20...

Když ještě navíc vedle Tomaszka stojí další kolos Marton Bader (212 cm a 115 kg), který má v semifinále průměr 3 útočné doskoky na zápas, není divu, že má Prostějov v této činnosti navrch.

"Tomaszkové a spol. po těch míčích jdou, což je pro celý mančaft hrozně důležité," říká Jan Šedivý. "Jejich tým má díky tomu možnost sekundárního skórování, navíc když doskočíte míč pod košem, často následuje laciný koš, někdy i s faulem. Je to velká zbraň a já si myslím, že by z ní Prostějov mohl významně těžit. Útočným doskokem by domácím mohl dost ublížit."

Otázka tedy zní: budou se Orli moct spolehnout na svůj útočný doskok i v zápase číslo 5, nebo se hráčům Nového Jičína podaří jednu z nejsilnějších stránek hostujícího týmu eliminovat?

"Je mi jasné, že Zbyňa Choleva to teď do hráčů leje horem dolem," vcítil se Šedivý do role novojičínského kouče. "Ten mančaft bude vědět, že si musí pohlídat obranný doskok, ale druhá věc samozřejmě je, jestli si s tím poradí. V každém případě to budou mít lehčí pivoti Nového Jičína velice těžké."

Jan Slowiak předpokládá, že pokud hostitelé udrží s Prostějovem v podkošových soubojích krok, neměl by jim postup do finále uniknout. "Kdyby Nový Jičín dokázal mít vyrovnané doskoky a přitom by prohrál, to by mě hodně překvapilo."

Domácí prostředí

Výhodu domácího prostředí budou mít v rozhodujícím utkání série basketbalisté Nového Jičína, a to díky tomu, že v dlouhodobé části soutěže posbírali o tři výhry více než Orli a do play-off vstupovali z lepšího umístění. Jenže pozor: hráči Geofinu by se díky tomu také mohli dostat do pořádně tíživé situace.

"Když se během zápasu dostanou do ztráty, může je domácí prostředí svazovat," míní Slowiak.

Jan Šedivý s jeho názorem souhlasí. "Je pravda, že je to dvousečné. Když se mírnému favoritovi, který hraje doma a má toho využít, úplně nedaří, tak třeba v hale vznikne hrobové ticho a domácím hráčům, kteří cítí, že prostě musejí vyhrát, to spíš škodí."

Co z toho pro hostitele vyplývá?

Jedno jediné: musejí co možná nejlépe zvládnout vstup do utkání. "Je to o tom, jak domácím vyjde začátek. Pokud ho zvládnou a vytvoří si slušný náskok, tak je publikum vybičuje k velkému výkonu a postup bude blízko. Jestli se ale v průběhu prvního poločasu nebo třetí čtvrtiny nedokážou dostat do přijatelného vedení, tak je ta povinnost vyhrát může v závěru zalomit," upozorňuje na možná úskalí Slowiak.

On i Šedivý se však shodně domnívají, že novojičínská ekipa enormní tlak spojený s "povinností" zvítězit ustojí a po loňské zpackané sezoně si spraví chuť postupem do finále.

"Jičín historicky dokáže těžit z výhody domácího prostředí maximum a myslím si, že to tak bude i tentokrát," řekl Šedivý. "I já si myslím, že to Nový Jičín zvládne, a musím říct, že mu to i docela přeju. Podle mě si totiž tu sérii už zasloužil vyhrát," doplnil Slowiak.

Dále čtěte: Pátý zápas? Rozhodujícím faktorem bude hlava!

Autor: , pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Čeští hokejisté znovu porazili Slovensko, dvěma góly rozhodl Kodýtek

27. dubna 2024  13:50,  aktualizováno  16:29

Aktualizujeme Čeští hokejisté porazili na bratislavském ledě Slovensko 4:1 a ovládli i šestý zápas v přípravě na...

Vraštilovi se Šimánkem znovu těsně unikla veslařská medaile

27. dubna 2024  16:04

Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek zopakovali na mistrovství Evropy na dvojskifu lehkých vah čtvrté...

Duplantis se i v Su-čou vznesl nad šest metrů, světový rekord mu odolal

27. dubna 2024  15:27

Švédský tyčkař Armand Duplantis po triumfu v Sia-menu vyhrál i mítink Diamantové ligy, který se...

Salač odstartuje do motocyklové Velké ceny Španělska z páté řady

27. dubna 2024

Filip Salač se kvalifikoval do Velké ceny Španělska třídy Moto2 čtrnáctým časem a v neděli...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...