Renáta Březinová (vpravo) z Pardubic dostává blok od Evy Kmeťové z Valosunu

Renáta Březinová (vpravo) z Pardubic dostává blok od Evy Kmeťové z Valosunu Brno. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubické basketbalistky jdou do derby bez pivotky Březinové

  • 1
Svízelnou situaci musí před derby proti královéhradeckým "Lvicím" řešit trenér basketbalistek pardubické Studánky Roman Chocholouš. V nedělním zápase v Mladé Boleslavi proti tamější Slovance (68:84) se mu totiž zranila klíčová podkošová hráčka Renáta Březinová. Má ruku v sádře a na palubovku se jen tak nevrátí.

"Budeme se s tím muset poprat," říká Chocholouš, "když je navíc Žaneta Dušková stále mimo vinou zraněného kolene, post pivotek nás hodně trápí."

Je to o to nepříjemnější, že v hradeckém dresu v úterý na hřiště v hale na Dašické vyběhne i 192 centimetrů vysoká reprezentantka Michala Hartigová. Ta v prvním vzájemném střetnutí 8. října nehrála, a i proto mohla Studánka v Hradci vést v poločase 46:38 (byť nakonec "Lvicím" podlehla 74:85).

"Rozehrála se do své standardní formy, navíc se jí v poslední době daří i trojková střelba," všiml si Chocholouš. Společně s Michaelou Starou obě nastřílejí obvykle kolem dvaceti bodů a pro soupeře tak představují největší nebezpečí.

Hartigovou dostane za úkol bránit Markéta Jedličková, jež v Mladé Boleslavi se Studánkou nebyla. "Bude to mít hodně těžké, uvidíme, jak to zvládne," přemítá Chocholouš.

Bát se však není proč. Pardubické basketbalistky v minulé sezoně připravily Hradci na jeho půdě šokující porážku, a jak již bylo řečeno, ani v říjnu k ní nebylo daleko. Zdá se, že Hradečanky chovají ke Studánce větší respekt, než by bylo z jejich pohledu zdrávo.

"O motivaci na Hradec se nemusíme vůbec bavit. Derby má vždycky specifické parametry, to se třeba projeví. Je to naše poslední utkání před Vánocemi, holky to toho dají všechno," slibuje pardubický trenér.

Vedle zranění Březinové se jediným vážnějším minusem zdá být z pohledu Studánky fakt, že zápas proti Hradci začíná v 18 hodin. Tedy na minutu přesně jako duel pardubických hokejistů proti Českým Budějovicím. Těžko odhadovat, jakou odezvu to bude mít na tribuně v hale.

"Je to škoda, ale ten termín je známý už dlouho. Jeho přesun taky není zadarmo," podotýká Chocholouš, který chce proti Hradci navázat na závěrečnou čtvrtinu se Slovankou, již Studánka vyhrála vysoko 27:10.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž