Svitavský basketbalista Jahmal Jones (7) čaruje pod pardubickým Radkem Nečasem,...

Svitavský basketbalista Jahmal Jones (7) čaruje pod pardubickým Radkem Nečasem, na přihrávku čeká Milan Jaroš (91). | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Své palubovky rozduní basketbalové Pardubice i Svitavy

  • 0
Naposledy spustili pardubičtí basketbalisté pořádnou kanonádu a jen tři koše jim v Kolíně chyběly k magické stovce. Není proto divu, že by jejich kouč Dušan Bohunický rád viděl základy hry svého týmu ve stejných obrysech i ve středu proti Brnu.

„Budeme chtít jednoznačně potvrdit kvalitu našeho rychlého protiútoku, který nás zdobil minule. Samozřejmě dobrá přechodová fáze na útočnou polovinu hřiště vychází z dobré obrany a z maximální koncentrace,“ naznačuje Bohunický klíč k případné šesté výhře Beksy v sezoně.

V hale na Dašické budou Pardubice favoritem, jelikož hosté přijedou v roli posledního týmu ligy s bilancí pouhé jedné výhry a pěti porážek. Stěžejní tedy bude soupeře nepodcenit.

„Brno, to je především zarputilost a bojovnost. Je to tým, který se hodně opírá o odhodlané výkony jednotlivých hráčů, v tom je jeho velká přednost,“ říká Bohunický, přičemž jmenuje trio zkušených borců: Zachrla, Prášil a Norwa.

„Dobré individuální dovednosti mají i oba američtí basketbalisté Cumberbatch a Egwuonwu,“ doplňuje Bohunický.

„Pardubice v posledních dvou zápasech suverénně zvítězily a své soupeře doslova deklasovaly. Pro nás bude neuvěřitelně těžké se s tímto mužstvem poměřit. Budeme se snažit soustředit na obrannou činnost. Důležité je, aby hráči dodržovali postavení v útoku i rotace v obraně, které máme nacvičené,“ uvedl pro web Brna jeho kouč Tomáš Pětivlas.

Tuři hájí domácí neporazitelnost

Basketbalisty svitavských Turů dělí od jejich dnešních konkurentů z Kolína jen dvě příčky. V procentuální úspěšnosti výher však mají Svitavy navrch téměř 30 procent. Cíl je přesto jasný - navýšit rozdíl, o což se výběr kouče Stanislava Petra pokusí ve své hale Na Střelnici, odkud jeho mužstvo letos nemuselo ještě ani jednou odcházet do kabin se svěšenou hlavou.

„Týmy, které se v tabulce drží kolem nás, doma potřebujeme porazit,“ uvědomuje si trenér Petr.

Že je to reálné, poznali Tuři už loni, kdy svého soka dvakrát s přehledem „přejeli“. Ovšem Kolín je letos nevyzpytatelný a překvapivé výhry dokáže „zazdít“ nečekanými ztrátami.

„Mají trochu jiný tým, než měli. Obměnili cizince, tak uvidíme, jak se to ve vzájemných zápasech projeví. Kolín je však lepší, než byl v předešlé sezoně. Je to soupeř přibližně na naší úrovni, takže se budeme maximálně snažit zvítězit,“ říká šéf svitavské lavičky, která by měla vyběhnout na palubovku v kompletním složení.

Kolínská útočná produktivita hodně závisí na výkonech nejvytěžovanějších opor. Mezi ně se řadí černohorský křídelník a reprezentant této balkánské země Bojan Bakić, který v letošní sezoně Středočechy posílil a jehož úspěšnost střelby za dva body činí téměř 63 %.

„Bakić je výrazná osobnost a výborný střelec. Dokáže hrát dobře s míčem jeden na jednoho. Má své kvality,“ oceňuje Petr a varuje i před dalšími hrozbami, které se dokážou trefit z dálky za tři body.

„Když se rozstřílí z perimetru hráči typu Vocetky či Ličartovského, je problém. Nesmíme jim dovolit volné střely,“ nabádá kouč Turů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž