Pardubický tandem Kamil Švrdlík (vlevo) a Radek Nečas bojuje s Jakubem Šiřinou z Opavy. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalové Pardubice se budou nadále opírat o trio dlouhánů

  • 5
Jeden z nich je po léta vyhlášeným ligovým obráncem a pod košem dokáže být kromě nezbytných doskoků hodně platný také parádními asistencemi spoluhráčům. Druhý po předchozích vleklých zdravotních potížích odehrál svoji patrně nejlepší sezonu od přestupu do Pardubic v létě 2014. A třetí, člen širšího kádru české reprezentace, byl nejvýraznější postavou mužstva v nedávno skončeném play off.

Od středy je jasné, že fanoušci na Dašické budou Radka Nečase, Ondřeje Kohouta a Kamila Švrdlíka vídat v dresu s koněm i nadále. Trio dlouhánů podepsalo s Martinem Markem, generálním manažerem BK JIP Pardubice, nové smlouvy. Silná podkošová sestava, páteř Beksy, zůstává pohromadě.

„Dohodnout se na nových kontraktech se všemi třemi českými pivoty byla jedna z našich posezonních priorit. Tito hráči mají svou hodnotu a přínos pro mužstvo. Nepochybně ztělesňují i důležitou kontinuitu našeho týmu do dalších sezon,“ uvedl manažer Marek s tím, že Švrdlík si angažmá prodlouží minimálně o další tři a Nečas s Kohoutem o dva roky.

Pardubický pivot Ondřej Kohout (vlevo) proniká kolem Václava Bujnocha z Opavy.

„Stejně jako v minulých sezonách je budeme chtít i nyní doplnit o jednoho hráče na pozici nižšího pivota, který bude dobrým střelcem zvenku a pomůže nám roztáhnout naši útočnou hru,“ doplnil Marek.

Ze zmíněných pivotů je v Bekse služebně nejstarším trochu paradoxně ten nejmladší, sedmadvacetiletý Kohout. Kdysi do týmu přišel z Prostějova společně se slovenským křídelníkem Dušanem Pandulou, který však na rozdíl od něj v Pardubicích pokračovat nebude. Letos Kohout v průměru dával za 18,4 minuty na palubovce 7,9 bodu a připisoval si 5,9 doskoku.

Sedmatřicetiletý Nečas a jedenatřicetiletý Švrdlík jej do Pardubic následovali o rok později. Nečas v poslední sezoně odehrál v průměru 26,8 minuty s bilancí 3,6 bodu a 7,1 doskoku, Švrdlík 22 minut s 10,7 bodu a 4,8 doskoku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž