Pardubice dramatizují sérii, doma vyhrály

Pardubice - Basketbalisté Pardubic to v letošní sezoně v domácím prostředí na Mlékárnu Kunín umí. Po dvou výhrách v dlouhodobé části Mattoni NBL si na favorizovaného soupeře vyšlápli i ve druhém zápase playoff a po jednoznačném vítězství o dvacet bodů srovnali stav čtvrtfinálové série na 1:1. Zbývající tři čtvrtfinálové série pokračují druhými zápasy zítra.

Synthesia Pardubice - Mlékárna Kunín 86:66
(18:29, 40:42, 62:52)

Východočeši v letošním ročníku Mattoni NBL s Mlékárnou Kunín na své palubovce ještě neprohráli a tuto tradici chtěli dodržet i v důležitém druhém čtvrtfinálovém duelu. Začátek střetnutí jim však vůbec nevyšel. Po několika míčových ztrátách prohrávali již 2:18 a zdálo se, že novojičínská družina hodlá sérii dosavadních neúspěchů na hřišti svého protivníka rázně ukončit.

Jenže Synthesia se z nepovedeného úvodu rychle otřepala a díky zlepšenému výkonu na obranné polovině hřiště začala náskok svého soupeře pomalu likvidovat. Ve druhé čtvrtině snížila po trojkách Majeríka s Amesem na rozdíl jediného koše (26:29) a Novotný o chvíli později dokonce vyrovnal (36:36). 

V závěru třetí čtvrtiny už Pardubice díky přesné střelbě z dálky vedly dvouciferným rozdílem (62:52) a v poslední čtvrtině už si překvapivé vítězství s přehledem pohlídaly. Po trojce výborně hrajícího Novotného (trojky 6/9!)získaly patnáctibodový náskok a když dvě minuty před koncem Ames zvýšil na 81:60, bylo jasné, že čtvrtfinálová série se na východ Čech ještě jednou vrátí.

"Zápas jsme měli perfektně rozehraný, ale pak se bohužel znovu stalo to, na co jsme málem doplatili už v prvním domácím utkání. Přestali jsme předvádět hru, kterou jsme si vytvořili šestnáctibodový náskok a soupeř toho využil. Nedokázali jsme si dát míč z ruky, z naší hry se úplně vytratil rychlý protiútok a ani obrana moc nefungovala," posteskl si Branislav Laco, s dvanácti body druhý nejlepší střelec Mlékárny Kunín.

"Když se Pardubice dostaly zpět do hry, začalo se jim dařit a do koše jim spadlo úplně všechno. Já jen věřím, že něco podobného už se z naší strany v příštím zápase v Novém Jičíně nebude opakovat. Na soupeře si dáme pořádný pozor a doufám, že žádné další komplikace nepřipustíme."

Domácí křídelník Jiří Černošek byl pochopitelně mnohem spokojenější, i když si nejprve posteskl, že se Pardubicím ani tentokrát nevydařil úvod. "Hned na začátku jsme se špatně domluvili v obraně, dostali jsme rychlý koš a pak další. Udělali jsme několik chyb a začali jsme hrát až v době, kdy jsme prohrávali o šestnáct bodů," kroutil hlavou autor osmi bodů.

Synthesia pak nepříznivý vývoj otočila zásluhou skvělé obrany. "Přesně tak. V lize dostáváme nejvíc bodů ze všech týmů, ale obrana, jakou jsme dnes předvedli, byla famózní," rozplýval se Černošek. "Každý chtěl bránit, každý někomu pomáhal. Všichni bojovali na sto procent a právě díky výborně defenzívě jsme vyhráli. Naše obrana byla famózní!"

Vyrovnání série na 1:1 pardubické basketbalisty ještě více povzbudilo. Podle Černoška jsou on i jeho spoluhráči přesvědčeni o tom, že se mohou poprat o postup do semifinále. "V našem týmu je teď super atmosféra. V příštím zápase v Kuníně do toho dáme úplně všechno. Dokázali jsme si, že můžeme porazit i družstvo, které má ve svém středu několik velkých hvězd. Pokud dokážeme zopakovat tak kvalitní výkon v obraně, určitě můžeme uspět."

Střelci:
Pardubice
- Novotný 23, Šteffel 16 bodů a 7 doskoků, Ames 15, Majerík 10, Černošek 8, Stria 8, Jelínek 4, Marek 2
Mlékárna Kunín - Warrick 17 bodů a 9 doskoků, Laco 12, Chavis 10, Pelikán 8, Hájek 5, Opatovský 5, Šoška 5, Štec 3, Bošnjak 1
Střelba za 2 b.: 18/42 - 14/42
Střelba za 3 b.: 11/23 - 4/18
Trestné hody: 17/23 - 26/35
Doskoky: 36 - 28 (útočné 8 - 9)
Asistence: 16 - 7
Ztráty: 12 - 13
Osobní chyby: 23 - 23
5 chyb: Stria - Šoška
Nejlepší hráč: Jiří Novotný
Stav série: 1 - 1

Další zápasy (středa 12. 4.)

SČP Ústí n. L. - BK Prostějov (17.30)
BK Děčín - A Plus ŽS Brno (17.40, ČT4)
Sparta Praha - ČEZ Basket Nymburk (18 hodin)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž