Rahsaan Ames (vpravo) v dresu Prostějova v souboji s Woshangem z rakouského

Rahsaan Ames (vpravo) v dresu Prostějova v souboji s Woshangem z rakouského Welsu. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Orli jdou na Nymburk bez svého lídra Amese

  • 2
Poslední předvánoční kolo má v pátek a v sobotu na programu Mattoni Národní basketbalová liga mužů. Šlágrem je jednoznačně souboj dosud neporaženého Nymburka s ambiciózním Prostějovem, který pod vedením nového trenéra Petera Bálinta vyhrál všechny tři dosavadní zápasy.

BK Opava - BK Děčín
(19. 12. v 18 hodin, ČT4)

Pokud domácí basketbalisté v dnešní televizní předehrávce uspějí, sníží svou ztrátu na svého soupeře na jediný bod. Favoritem jsou však hosté, kteří by se dvoubodovým ziskem jistě chtěli udržet v kontaktu s dvojicí týmů před sebou.

"Opava je z mého pohledu v dosavadním průběhu sezony nejpříjemnějším překvapením Mattoni NBL. Není to žádný nováček, který by se v lize jen rozkoukával," poukázal děčínský manažer Lukáš Houser na velmi solidní bilanci domácího týmu 6-9.

"Nemůžeme čekat žádný jednoduchý zápas. Jde o to, jak se nám bude střelecky dařit proti zónové obraně, kterou Opava často a ráda hraje. Také jsem zvědavý, pro koho bude větším oříškem fakt, že se zápas vysílá v přímém přenosu na ČT4," doplnil Houser.

Geofin Nový Jičín - Karma Poděbrady
(20. 12. v 17 hodin)

První vzájemný zápas přinesl málokdy vídanou přestřelku, z níž nakonec vyšli lépe hráči Nového Jičína, kteří na soupeřově půdě vyhráli o dva body 102:100.

"Musíme vyhnat Vánoce z našich hlav a plně se soustředit na předposlední zápas tohoto roku," velí před sobotním duelem novojičínský kouč Zbyněk Choleva. "Vánoce nám začínají až po zápase a věřím, že budou příjemné."

Hostující trenér Stanislav Petr velmi dobře ví, jak těžký zápas jeho tým čeká. "Hrát na palubovce Nového Jičína je těžké pro každý tým v lize," říká Petr. "Úkol pro naše hráče je tvrdá hra, odstavování podkošových hráčů od koše a agresivní obrana rozehrávače Ubilly."

BC Kolín - Synthesia Pardubice
(20. 12. v 17 hodin)

Synthesia vyhrála tři utkání v řadě a v tabulce vystoupala už na šestou pozici. V Kolíně jistě bude chtít potvrdit roli favorita, avšak generální manažer Pavel Stara je před zápasem opatrný.

"Nečeká nás jednoduché utkání, Kolín potřebuje bodovat," předeslal Stara. "Hala v Kolíně je specifická, navíc soupeř na své palubovce předvádí lepší výkony. Naším úkolem je se s těmito věcmi vyrovnat a podat bojovný a koncentrovaný výkon po celých 40 minut."

Domácí kouč Predrag Benáček hovořil o soupeři s respektem. "Pardubice jsou jedním z nejsilnějších týmů ligy," předeslal. "My máme za sebou těžké utkání s Děčínem a dlouhou cestu na pohár do Zlína. Únava se na hráčích už projevuje, ale určitě se popereme o co nejlepší výsledek."

Kondoři Liberec - NH Ostrava
(20. 12. v 18 hodin)

Ostravský trenér František Rón se musí i nadále obejít bez několik opor v čele s americkým rozehrávačem Mikem Mitchellem, ovšem ani Kondoři nenastoupí kompletní.

Hrát totiž nebude sedmadvacetiletý křídelník Jiří Černošek, který se zranil v minulém kole v Poděbradech a několik dní strávil v nymburské nemocnici.

ČEZ Basket Nymburk - BK Prostějov
(20. 12. v 18 hodin)

Nymburští hráči dostali v každém z posledních šesti ligových zápasů méně než 70 bodů! Vynikající je přitom i jejich hra na útočné polovině hřiště, a proto hostující kouč Peter Bálint před zápasem tvrdí: "Doufám, že se nám podaří zastavit útok domácích."

Orlům budou chybět americký rozehrávač Rahsaan Ames, jenž ve čtvrtek odcestoval domů na vánoční svátky, a také Pavel Staněk, který má potíže s kolenem. Bálint si však nemyslí, že se to na vývoji utkání nějak zásadně projeví.

"Myslím si, že jejich absence pro nás nebude v sobotním utkání nikterak limitující. Je to jenom dobře, protože ostatní kluci dostanou víc prostoru a můžou tak ukázat, že na to mají."

Podobný názor má i nymburský stratég Muli Katzurin. "To, že někdo nebude hrát, nutně neznamená, že na jeho místě vznikne vakuum. Ostatní hráči určitě budou chtít uchopit tuto příležitost a ukázat se v nejlepším světle."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž