Opomíjený rebel Jelínek se vrací

Praha - Současná basketbalová generace k jeho zlaté ruce vzhlíží málem s posvátnou úctou. Jen čtyři čeští hráči nastříleli v dějinách víc bodů než on. Přesto se Josef Jelínek a reprezentace sedm let míjeli. Na listopad se však chystá nečekaný comeback. Čtyřiatřicetiletý basketbalista Nymburka se nechal přemluvit, aby pomohl v kvalifikaci mistrovství Evropy 2003. "Hlavní důvod? Přišel za mnou člověk, který basketbalu velice rozumí. A to je pro mě čest," řekl Jelínek.

Mluví o Michalu Ježdíkovi, trenérovi národního týmu. Spolu kdysi hrávali v reprezentaci a teď se sejdou znovu, i když jeden v dresu a druhý v saku a kravatě. Stačil jeden rozhovor u kafe a plácli si.

"Jako hráči jsme si ale nevyhovovali, takže to asi nerozhodlo," podotkl Jelínek. Tuší, že Ježdík sbíral informace hlavně u svého reprezentačního asistenta Predraga Benáčka, jenž zároveň trénuje Nymburk a má střelce denně na očích.

Jelínek a reprezentace v roce 2001. To spojení by ještě nedávno znělo falešně i zapřísáhlému optimistovi.

Je to už sedm let, co basketbalovým zákulisím sršely jedovaté výpady a ostrá slova.
Jelínek, hvězda ligy i národního mužstva, si tehdy troufl v médiích napadnout šéfy domácí federace za jejich přístup k reprezentantům. "Chybí mi tu úcta a snaha vyhovět potřebám reprezentanta. Volí se hráčské typy tak, aby se co nejmíň diskutovalo. Sport je dnes byznys, nepovažuji za dobé opotřebovávat síly zdarma," diktoval novinářům do bloků.

Měl výhrady i k výši odměn a pojištění. Nelíbilo se mu nařízení, podle něhož musel po sezoně každý reprezentant na společné šestitýdenní soustředění. "Proč nemůžu být s rodinou?" ptal se.

Jenže narazil na neústupnost vedení v čele s předsedou Jiřím Zedníčkem a z reprezentace se vytratil, stejně jako další osobnost Jan Svoboda z Brna.

"Na nároďák se tenkrát vykašlala vlastně celá generace. Zedníček byl despota, všichni, kdo se ozvali, byli uťati," vzpomíná Pavel Majerík, prezident Sparty. "Pořádný hráč ale přece nezaleze do kouta! Záleží pouze na jednání. Mně se třeba nestalo, aby se mi někdo omluvil z ligové exhibice. Přitom z deseti účastníků jich polovina v reprezentaci chyběla..."

Jelínek zůstává i po "tiché válce" stejný. Pořád holohlavý, upřímný, sebevědomý. K neomylné levačce však přidal ohromnou kondici. Protože sezona začala oproti minulosti o tři týdny později, nabral při letním drilu v Nymburce snad dvojnásobnou porci síly.

"Těší mě, že že jsem ty ďábelské dávky skousl a navíc i bez zranění. Když běhám, necítím únavu. To je nezvyk," diví se.

Reference o vylepšené fyzičce vyhlášeného střelce se donesly i k reprezentačnímu kouči. A střelbou na sebe Jelínek upozornil o uplynulém víkendu, kdy proměnil všech devět trestných hodů a stanovil nový rekord sezony.

Pokud Jelínkovi forma vydrží, může se objevit v užší dvanáctce vyvolených pro listopadové kvalifikační zápasy s Ruskem, Itálií a Anglií. "Je potřeba mít zkušeného hráče, který může rozhodovat zápasy," hlásí trenér Michal Ježdík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž