Takto se pod ukrajinský koš probíjela Zuzana Žirková, napodobí ji české reprezentantky?

Takto se pod ukrajinský koš probíjela Zuzana Žirková, napodobí ji české reprezentantky? | foto: FIBA Europe

Odvrátí basketbalistky ostudu? Rozhodne duel proti Ukrajině

  • 2
České basketbalistky zatím na evropském šampionátu dvakrát prohrály. V úterý však mají šanci obě zaváhání napravit. Proti Ukrajině budou hrát nejenom o postup do osmifinále, ale taky o historickou čest. Ještě nikdy se Češky se s mistrovstvím Evropy nemusely loučit po základních skupinách.

V případě prohry obsadí Češky konečné 13. až 16. místo, což by byl nejhorší výsledek v historii samostatné České republiky, kterým bylo dosud deváté místo z let 1997 a 2001.

Ze základní skupiny postupují tři ze čtyř celků. Češky a Ukrajinky prohrály oba dosavadní zápasy, a tak do osmifinálové skupiny postoupí jen vítěz vzájemného duelu.

Papírovými favoritkami jsou Češky, které jak se Španělskem, tak se Slovenskem sehrály vyrovnané zápasy. Až kvůli nezvládnutému závěru prohrály vždy rozdílem sedmi bodů. Naopak Ukrajinky podlehly Slovenkám o 22 bodů a Španělsku dokonce o 26 bodů. "Ukrajinky jsou pro nás neznámým týmem.

Neviděli jsme jejich zápasy před šampionátem, musíme tak vycházet jen z toho, co tu dosud předvedly," uvedl trenér Milan Veverka.

Na turnaji se Ukrajinkám dařilo především v podkošovém prostoru, odkud zaznamenaly většinu svých košů. Prosazovala se hlavně Olena Ogorodnikovová, která byla s 16 body nejlepší střelkyní zápasu proti Slovensku a proti Španělsku dala 10 bodů.

Výrazně jí sekundovala Olexandra Gorbunovová, nejlepší hráčka mistrovství Evropy do 20 let z let 2004 až 2006. Z perimetru se zejména proti Španělsku dařilo křídelní hráčce Irině Birjukové.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž