Brno - Spartak Moskva: Ivana Večeřová a Tina Thompsonová

Brno - Spartak Moskva: Ivana Večeřová a Tina Thompsonová - Ivana Večeřová z Gambrinusu Sika Brno (vlevo) se snaží proniknout přes Tinu Thompsonovou z moskevského Spartaku v utkání druhého čtvrtfinále Evropské ligy basketbalistek. | foto: Igor Šefr, ČTK

Od přírody se ráda peru, říká Večeřová

Brno - Neudělaly bez sebe takřka ani krok. Ale jako kamarádky se na sebe rozhodně netvářily. Kdyby mohly, asi by se pořádně poškorpily. Ale basketbalistka Gambrinusu Sika Brno Ivana Večeřová v pátečním duelu proti Valencii úkol splnila skvěle. Ze hřiště totiž prakticky vymazala Američanku DeLishu Miltonovou.

Miltonová Brňanky smetla v prvním utkání euroligového čtvrtfinále. Jenže v tom druhém se po své soupeřce jen zoufale oháněla a jejích třináct bodů na vítězství nemohlo stačit.

A Večeřová jí nezůstávala nic dlužna. Několikrát musel vzájemné pošťuchování klidnit rozhodčí.

„Ona je ale hrozně zákeřná. Rozhodčí nás upozorňovali, že se obě dvě držíme, ale ona držela mě. Co jsem s tím měla dělat?“ hájila se 28letá hráčka.

Souboje byly už od začátku hodně ostré. A to přesto, že Miltonová v Brně loni hrála. „Ona se na hřišti jako kamarádka opravdu nechová,“ tvrdí Večeřová. A jsou vůbec kamarádky? "Asi jo. Ale nedokážu říct, jestli i ona se mnou. Ale když jsme se potkaly mimo hřiště, byla hrozně příjemná.“

Už dříve byla téměř dvoumetrová basketbalistka specialistkou na bránění elitních střelkyň protivníka. A baví ji to. „Mám tuhle úlohu ráda. Buď si nechám pomoct od ostatních anebo pomáhám já při bránění někomu,“ vysvětluje.

A čím úpornější a ostřejší bránění je, tím víc si to užívá. „Já se od přírody ráda peru. A někdy si člověk potřebuje vybít negativní energii. Ale zase ráda hraju fér. Ne když v české lize nastoupíme proti menším hráčkám, které drží za ruce. V Eurolize je to tvrdé, ale férové.“

Otázka je, jestli se jí povede Miltonovou úspěšně eliminovat i v rozhodujícím duelu ve Valencii. Kdo zvítězí, užije si účast ve Final Four. „Já doufám, že to dotáhneme k postupu. Vždyť jsme mohly vyhrát už první zápas,“ míní Večeřová.

Jenže Brňanky nakonec o osm bodů střetnutí ztratily. A v Brně musely mnohem více zabojovat, v čemž je podpořila vyprodaná hala Rosnička. Ve Valencii budou muset hledat sílu jen v sobě. Ale teď už vědí, že se Španělek se dvěma skvělými Američankami Miltonovou a Douglasovou bát nemusí.

„Musíme do toho vstoupit s obrovskou snahou, zamakat. Je to hodně o morálu, protože ony nejsou lepší,“ povídá Večeřová. A vyrovnat se budou muset i s údajně zvláštními koši. „Tam se hraje nějak špatně. Přijde mi, že koše jsou nakřivo postavené a střelba je tam opravdu zvláštní. Ale na to musíme zapomenout.“

Zda se Brňankám odvážný cíl splní, ukáže tedy středeční bitva na španělské půdě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž