OBRAZEM: Legendární Abdul-Jabbar šíří kulturu. Začal v brazilském slumu

  • 0
Byl basketbalovým šampionem, islámským konvertitou a bojovníkem za afro-americké obrození, příležitostným hercem či spisovatelem. Osmnáctého ledna se stal Kareem Abdul-Jabbar vyslancem Spojených států. Celosvětovým kulturním vyslancem.

Je to jenom pár dní, co čtyřiašedesátiletý muž přišel o jeden ze svých basketbalových rekordů. Kobe Bryant ho připravil o pozici nejlepšího hráče Los Angeles Lakers co do počtu proměněných střel.

Abdul-Jabbar se tím ale užírat opravdu nemusí, koneckonců na jeho těžko uvěřitelných 38 387 bodů v základní části NBA ztrácí Bryant ještě bezmála deset tisíc.

A Lakers mohou legendárnímu číslu 33 dělat také radost. Abdul-Jabbarův chráněnec z posledních let Andrew Bynum letos konečně rozkvetl mezi opravdové hvězdy.

Ale z Kalifornie jinam. Konkrétně do Brazílie, kde proběhla první mise nově jmenovaného vyslance. V čestné pozici, kterou Abdul-Jabbar přijal po vzoru svého idolu, jazzmana Louise Armstronga, má usilovat hlavně o "kulturní porozumění mezi lidmi".

Nejprve v brazilském městě Salvador a poté v - už brzy olympijské - metropoli Rio de Janeiro se někdejší basketbalista pustil do boje za snášenlivost. Pro děti z nejchudších slumů byl zjevně vítaným rozptýlením. A sám prý věří, že v nich dokázal zažehnout lásku k vědění.

"Zdálo se mi, že některé děti netuší, jak důležité pro ně vzdělání je," svěřil se. "Rád jsem jim to připomněl a myslím, že mi některé z nich také naslouchaly." 

Ta slova sice znějí trochu školometsky a těžkopádně. Fotografie hovoří spíš pro uvolněnou atmosféru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž