Tony Parker (uprostřed) ze San Antonia se prosmýkl ke koši mezi Kendrickem

Tony Parker (uprostřed) ze San Antonia se prosmýkl ke koši mezi Kendrickem Perkinsem (vlevo) a Sergem Ibakou z Oklahoma City. | foto: AP

Obrana přinesla San Antoniu ocenění tým týdne, trápí se Charlotte

  • 2
Hrát bez nejlepšího střelce týmu? Žádný problém pro San Antonio Spurs. Zkušený kádr se v basketbalové NBA rozjel k vítězné sérii i bez zraněného Manu Ginóbiliho.

Bílý Petr - San Antonio Spurs

V minulém týdnu dosáhly v basketbalové NBA dva týmy perfektní bilance 4/0 a bylo poměrně obtížné zvolit ten lepší. Výkony Bostonu jsou v posledních dnech i vzhledem k zdravotním problémů v sestavě obdivuhodné (vyhrál 8 z posledních devíti zápasů), ale ve prospěch San Antonia v mých očích nakonec rozhodla cenná víkendová výhra nad lídrem Západní konference konference Oklahoma City Thunder.

Spurs přišli hned v úvodu sezony o svého nejlepšího střelce Manu Ginobiliho (zlomená ruka) a zdálo se, že budou mít potíže s bojem o play-off. Jenže znovu se ukázalo, že kouč Gregg Popovich vybudoval tým, jehož systém solidně funguje i bez zraněných opor. Žádný velký propad se nekonal a v minulém týdnu Spurs po výborných výkonech dokonce vystoupali na třetí místo konference.

Spurs byli v posledních letech obvykle vynikajícím obranným týmem, ale letos v úvodu sezony jejich defenziva několikrát výrazně selhala - Minnesota se proti ní blýskla střelbou 57,7 % z pole, Miami 58,2 %. Ještě v závěru ledna dovolila obrana Spurs Houstonu střílet s úspěšností 55,7 % a slabému týmu New Orleans 50,2 %. A kouč Popovich prohlásil, že tak špatný obranný tým ještě netrénoval. Jeho slova jako by ale hráče vyhecovala a vzápětí přišel zásadní zlom.

Spurs od 23. ledna jen jednomu soupeři z osmi povolili nastřílet 100 bodů, a to ještě v prodloužení. V minulém týdnu dostávali ve čtyřech zápasech v průměru jen 85 bodů a svým soupeřům povolili úspěšnost střelby z pole jen 43 %. A navíc v pondělí (opět v Memphisu) pokračovali ve stejném duchu - domácím Grizzlies povolili jen 84 bodů, úspěšnost střelby 37 % a vyhráli už dokonce pátý zápas v řadě.

Nevyhrává se ovšem pouze tím, že dostáváte málo bodů - musíte taky sami nějaké nastřílet. Už téměř šestatřicetiletý Tim Duncan ukázal, že se s ním stále musí počítat a udržel si výborné týdenní průměry 19 bodů a 12 doskoků na zápas.

A rozehrávač Tony Parker pak v pravou chvíli střelecky "explodoval". Houstonu nastřílel 24 bodů, New Orleans 18 a to nejlepší si nechal na konec. Proti lídrovi konference Oklahoma City předvedl v sobotu jeden z životních výkonů a nasázel do jeho koše 42 bodů, ke kterým přidal i 9 asistencí.

Léčba zlomené ruky Manu Ginóbiliho navíc proběhla nad očekávání dobře a argentinská hvězda se příští týden chystá zpátky na palubovku. Pro Spurs tak teď vše vypadá docela růžově.

Výsledky San Antonia v týdnu od 30. ledna do 5. února

Memphis - San Antonio 73:83
San Antonio - Houston 99:91
San Antonio - New Orleans 93:81
San Antonio - Oklahoma City 107:96

Černý Petr - Charlotte Bobcats

Je asi až příliš snadné vybrat si za nejhorší tým ligy ten poslední v tabulce, když navíc hrál tři těžké zápasy venku, ale utrpení Charlotte Bobcats prostě nelze už jen tak přehlížet. Od týmu majitele Michaela Jordana se vzhledem k přestavbě sestavy a výraznému šetření financí moc nečekalo, ale realita je ještě daleko horší.

Bobcats nezačali sezonu vůbec špatně, když porazili doma Milwaukee a pak jen o jediný bod podlehli Miami, ale postupem času jako by jim docházela inspirace a od poloviny ledna se rozjeli k sérii 11 porážek v řadě. Je fakt, že měli v posledních dvou týdnech extrémně těžký los (sedm z devíti zápasů venku), ale na druhou stranu nedokázali porazit ani doma Washington.

V minulém týdnu dostali na palubovkách Lakers a Blazers hodně tvrdé výprasky o 33 a 44 bodů a jejich "differential" (rozdíl) mezi počtem nastřílených a obdržených bodů začíná být propastný - v tuto chvíli je to při bilanci 3/21 těžko uvěřitelných 14 bodů (87 - 101). Jen pro srovnání - žádný jiný tým ligy nemá tento záporný differential vyšší než 9 bodů a druhý nejhorší tým ligy (New Orleans s bilancí 4/21) ho má dokonce pouze 5 a půl bodu.

Asi jediným kladem, který teď můžou fanoušci Bobcats právě teď najít, jsou záblesky potenciálu dvou nováčků, kteří by měli být budoucností týmu. Mladíci Kemba Walker a Bismack Biyombo už se protlačili do základní pětky a například v sobotu na hřišti Suns Walker nastřílel 22 bodů, zatímco Biyombo přidal 11 bodů a 12 doskoků.

Výsledky Charlotte v týdnu od 30. ledna do 5. února

Los Angeles Lakers - Charotte 106:73
Portland - Charlotte 112:68
Phoenix - Charlotte 95:89

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž