O´Neal znovu nastřílel 40 bodů

Los Angeles - Ve druhém finále basketbalové NBA viděla vyprodaná hala Staples Center v Los Angeles úplně jiný zápas než ve středu. Indiana se rozhodla nedarovat O´Nealovi jediný snadný koš, a když bylo jasné, že Shaquillovi ani tentokrát trestné hody příliš do koše nepadají, uchýlila se stejně jako před ní Portland k taktice "Hack-a-Shaq", tedy faulovat O´Neala při každé příležitosti. Zápas se tak protáhl na více než tři hodiny, ale nekonečná čtvrtá čtvrtina nakonec stejně jako celý zápas přece jen vyzněla pro domácí Lakers, kteří vedou v sérii již 2:0. O´Neal nastřílel 40 bodů, doskočil 24 míčů a proměnil 18 trestných hodů z 39 pokusů!! Glen Rice a Ron Harper pak skvěle nahradili zraněného Kobe Bryanta, když oba nastříleli 21 bodů.

Lakers - Indiana 111:104 (stav série 2:0)
Indiana začal mnohem lépe než v prvním utkání a podle očekávání se neopakoval střelecký výpadek obou hvězd - Reggieho Millera a Jalena Rose. "Smutný hrdina" prvního utkání Reggie Miller, který se trefil jen jednou ze 16 pokusů a za celé utkání zaznamenal 7 bodů, jich měl tentokrát na kontě 6 už po prvních 3 minutách Pacers vedli 8:4. Po pěti minutách to bylo už 12:7 pro hosty a kouč Phil Jackson si bral první oddechový čas. V sedmé minutě si ale Miller udělal druhý faul a vystřídal, čehož Lakers využili a šli do vedení. Indiana O´Neala perfektně zdvojovala (jen 6 bodů za první čtvrtinu), ale ostatní hráči (především Ron Harper, který za první čtvrtinu nastřílel 11 bodů) využívali volného prostoru, takže tři minuty před koncem už  Lakers vedli o 4 body (24:20), ale v tu chvíli dopadl Kobe Bryant po střele na nohu Jalena Rose a s nepříjemným zraněním kotníku musel do šatny, odkud už se nevrátil. Bryantovo zranění Lakers trochu zmrazilo a Indiana do konce čtvrtiny vyrovnala na 28:28, když v hlavní roli bylo duo Rose (10 bodů) a Austin Croshere, který jako náhradník z lavičky znovu podal výborný výkon.

Ani během druhé čtvrtiny se žádný z týmů nedostal do výraznějšího vedení. O´Nealovi se stále nedařily trestné hody (2 z 11) a Indiana naznačila, co se chystá, když na hřiště poprvé v sérii objevil pivot Zan Tabak a během několika desítek sekund O´Neala třikrát fauloval. O´Neal však proměnil 3 z dalších 4 šestek a Lakers se dostali do čtyřbodového náskoku. Indiana se ale neustále držela "na dostřel", a to především díky Roseovi, který za první poločas nastřílel 18 bodů. V závěru Shaq opět minul další trestné hody (5/17), ale tvrdě bojoval pod oběma koši a navíc se dvěma trojkami blýskl Glen Rice, takže do šaten si Lakers odnášeli tříbodové vedení 52:49. Právě 4 proměněné trojky (z 8 pokusů) byli hlavní příčinoou mírného vedení Lakers, zatímco Indianě se naopak vůbec nedařily (0/6).

Neúprosná bitva o každý koš pokračovala i ve třetí čtvrtině. Miller s Rosem i nadále hráli mnohem lépe než v prvním zápase a obrana Pacers stále častěji O´Neala faulovala. Uprostřed třetí čtvrtiny si pátý faul udělal Rik Smits a kouč Larry Bird ho stáhl ze hřiště, ale ani poté nedokázali Lakers kvůli O´Nealovým trestným hodům využít převahu pod košem k získání výraznějšího náskoku. Až dvě minuty před koncem po další trojce Rice šli do znovu do vedení o 4 body a to udrželi až do konce čtvrtiny (73:69).

Nadějný náskok získali Lakers před polovinou poslední čtvrtiny (86:78), ale pak rozhdočí pískli O´Nealovi pátý faul při bloku na Travise Besta a kouč Phil Jackson ho vystřídal. Indiana toho díky Croshereovi okamžitě využila ke snížení na 86:84 a O´Neal musel rychle zpět na hřiště. Po další trojce Rice a koši O´Neala to znovu bylo o 7 bodů a pak začala neuvěřitelná taktická přetahovaná, díky níž trvaal zápas téměř o hodinu déle než ten první. Pacers neustále faulovali O´Neala, ale ten přece jen proměňoval alespoň některé trestné hody a navíc mu v koncovce pomohli důležitými koši spoluhráči z lavičky Horry a Fox. Indianě se přes veškerou snahu nepodařilo snížit náskok na méně než tři body a v samotném závěru dokonal dílo čtyřmi přesnými šestkami zkušený Ron Harper.

Zajímavosti: O´Neal nakonec střílel neuvěřitelných 39 pokusů z čáry trestného hodu, což je absolutní rekord historie playoff NBA. Po katastrofálním úvodu (5/17) jich proměnil 13 z dalších 22 pokusů (celkem tedy 18/39) a alespoň se přiblížil svému obvyklému průměru 50% ---- Duo Rose-Miller, které v prvním utkání nastřílelo jen 19 bodů, tentokrát zaznamenal celkem 51 bodů, ale Indianě to stejně nestačilo ---- Náhradník Austin Croshere poměrně překvapivě potvrdil svůj výborný výkon z prvního zápasu a tentokrát nastřílel dokonce 24 bodů, když proměnil všech 12 trestných hodů!

Statistiky: Střelci: Lakers - O´Neal 40b, 24d, Rice a Harper 21 - Indiana - Rose 30, Croshere 24, Miller 21, Davis 9b, 10d
Střelba z pole: 75/36 - 88/33, trojky: 15/7 - 20/5, TH: 57/32 - 39/33, doskakování: 47 - 46, asistence: 29 - 19


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž