Nymburk si zahrál tréninkové utkání

  15:05aktualizováno  16:31
Praha - Za tréninkové utkání označil bývalý reprezentant Josef Jelínek duel druhého kola Mattoni NBL mezi pražskou Spartou a Nymburkem. Hostující basketbalisté si totiž na své hostitele pořádně vyšlápli a nakonec zvítězili o 44 bodů. "K tomu není moc co dodávat," pousmál se Jelínek, jenž se spolu s Jaroslavem Kováře ohlédl za šesti zápasy druhého kola.

Sparta - Nymburk (77:121)

"Nymburk má podstatně lepší kádr, což se samozřejmě projevilo na vývoji utkání. Pro hosty to byl v podstatě tréninkový zápas," řekl úvodem Josef Jelínek. "Spartě bude podle mého názoru trvat minimálně měsíc, možná dva, než se její herní projev doladí. Jenže pak bude potřebovat honit výsledky, protože do té doby může nabrat poměrně velkou ztrátu. A v průběhu sezony ji porážky z prvních kol můžou mrzet."

Josef Jelínek před tímto utkáním předpovídal, že Pražané mají šanci na úspěšný výsledek jedině tehdy, pokud udrží delší čas vyrovnané skóre. Jenže místo toho už v prvním poločase nabrali dvacetibodové manko. "Když se podíváme na technický zápis, tak vidíme, že všichni hráči odehráli alespoň deset minut. To svědčí o tom, že trenér Geršl stále nemá jasno o ideální sestavě."

Bývalého reprezentanta žádný ze sparťanských basketbalistů nenadchnul. "Druhý nejlepší koeficient užitečnosti má Týř, hráč ročníku 1987, což o něčem svědčí," říká Jelínek. Také nymburský kouč Michal Ježdík dal příležitost všem deseti hráčům, které měl na Letné k dispozici. "Ale Nymburk má mnohem vyrovnanější a vyhranější kádr. Konečný výsledek mě sice překvapil, ale po tom začátku se to asi dalo čekat."

Jaroslav Kovář po prvním střetnutí nymburského týmu s Děčínem upozornil na fakt, že Středočeši měli jediného výraznějšího střelce v Adamu Hessovi. Přes deset nastřílených bodů se dostali kromě něj jen Rančík s Chánem. "Ale na Spartě se hosté dokázali prosadit mnohem více a dvouciferný počet bodů nastřílelo hned šest hráčů," konstatoval Kovář.

"Favorit chtěl zřejmě po rozpačitém úvodním zápase dokázat, že se jednalo pouze o jeden slabší den. Pro Spartu je porážka velice krutá, osobně jsem čekal, že bude klást obhájcům titulu větší odpor. Podle komentáře trenéra Geršla to vypadá, že jeho hráči příliš nebojovali a utkání v podstatě vzdali."  

Houseři - Prostějov (79:102)

Houseři hráli i druhé utkání na domácí palubovce, ale opět jim nevyšel začátek a prakticky hned v první čtvrtině ztratili jakékoliv šance na vítězství. "Na tomto zápase jsem byl. Brno je v současné době týmem, který nemá útočný potenciál v tom smyslu, že by mělo individuality, na které by se mohlo spolehnout," míní Jelínek.

"Houseři musejí pracovat kolektivně a vycházet z dobré obrany, což se jim ve druhém poločase dařilo." Právě na výkon z druhé poloviny utkání by Brňané měli podle slov trenéra Janíka v dalším průběhu sezony navázat. S tím souhlasí i Jelínek. "Prostějovu to dělalo problémy a to byl důvod, proč už jeho náskok dále nenarůstal. Houseři potřebují hrát s vysokým nasazením a projevit týmového ducha."

Navzdory přesvědčivému vítězství Jelínka nepřesvědčil ani Prostějov. "Má širší kádr, jsou tam bezesporu i kvalitnější hráči, ale herní projev týmu zatím neodpovídá jménům, která má na soupisce," myslí si bývalý reprezentant. "Můj vnitřní dojem je takový, že je to zatím takové sirové. Z družstev, která by se podle předpokladů měla pohybovat v horní čtyřce, mě Prostějov zatím přesvědčil nejméně."

Je možné, že se to změní s návratem Petra Czudka, který by měl absentovat ještě ve čtyřech zápasech (2 v evropském poháru, 2 v Mattoni NBL). "S Petrem určitě přijde zlepšení," pokyvuje hlavou Jelínek. "Upřímně si myslím, že druhý rozehrávač Dragšič není to pravé ořechové."

Jaroslav Kovář se domnívá, že o osudu zápasu opět rozhodly úvodní minuty. "Houseři ani ve druhém duelu nezachytili nástup soupeře a to rozhodlo. Nedokázali ubránit Callahana se Stuchlým, i když pod košem bylo určitým oslabením odstoupení Adžiče. Ten by svému týmu pomohl hlavně v obraně."

Brněnští basketbalisté sice dvakrát prohráli, ale Kovář upozorňuje na to, že důležitější zápasy je teprve čekají. "Hráli s velmi silnými soupeři. A Plus i Prostějov jsou kluby, které budou hrát o nejvyšší příčky. Housery prověří až týmy, s nimiž se budou moct srovnávat co se týče umístění. Takže bych je předem neodepisoval, jejich síla se teprve ukáže."

A Plus - Pardubice (105:82)

"Tak na tomto zápase byl zbytek mé rodiny," rozesmál se Josef Jelínek, který se naopak vypravil do haly Houserů. "Čekal jsem, že Pardubičtí budou domácím více vzdorovat, věřil jsem jejich oporám.Ty sice neodvedly špatný výkon, ale musím uznat, že A Plus je momentálně v takovém rozpoložení, že hraje úplně v pohodě."

Hru Brna si Jelínek nemůže vynachválit. "Na každý post mají dva hráče, prakticky není rozdíl mezi hráčem základní pětky a prvním střídajícím. Tím se na soupeře vytváří neustálý tlak. Právě tady vznikl základní problém Východočechů. Jejich základní pětka je dobrá, ale jakmile se vystřídá, rozdíl v kvalitě je znát."

Konečný rozdíl ve skóre překvapil i Jaroslava Kováře. "Sice jsem tipoval výhru A Plus, ale konečný výsledek mě překvapil," uvedl Kovář. "Brnu sice chyběl zraněný Svoboda, ale Benda s Machačem se opět dokázali prosazovat. Zvláště Machačovi se v novém působišti daří, znovu odvedl výborný výkon."

Brňané předčili svého protivníka ve všech herních činnostech. "Je třeba vidět, že A Plus je v domácí hale těžko k poražení," myslí si Kovář. "Možná je to dané i jejich halou, v minulosti se tam trápil Nymburk. V každém případě kdo bude chtít v Brně vyhrát, musí k tomu mít i velký kus štěstí."

Ústí n. L. - Sadská (93:72)

"Pět ústeckých hráčů se dostalo přes deset nastřílených bodů, což je velice pozitivní, navíc se zapojil i Kuba," upozornil Jelínek na zkušeného křídelníka Pavla Kubálka. Ten v prvním duelu sezony střelecky vyhořel (0/13 z pole), tentokrát však byl druhým nejlepším střelcem Severočechů. "Říkal jsem, že nemůže být celá sezona s nulou."

Start do sezony Plynařům vyšel. Nejdříve hodně potrápili Mlékárnu Kunín, poté získali povinné vítězství nad Sadskou. "V prvním zápase měli smůlu, ale teď vyhráli v pohodě. Sezonu rozjeli velice dobře, daří se klukům, kteří by měli tým táhnout: Holešovskému, Pohánkovi, Novotnému, Houškovi a teď i Kubálkovi."

Zato Sadská znovu nepřesvědčila. Josef Jelínek se zastavil u amerického rozehrávače Riverse. "Dal 16 bodů, ale většinu až v závěru. Asi půjde o útočného hráče, který se snaží být v ofenzívě hodně aktivní, ale je otázkou, zda je to ku prospěchu družstva. Připadá mi, že Formánek s Kukačkou se pod košem celkem drží, což je pro mě překvapení, ale perimetr není tak silný."

Jaroslav Kovář viděl hrát Sadskou na vlastní oči v prvním kole v Ostravě. Proto může dát odpověď na otázku, proč se nováček nejvyšší soutěže tak trápí při střelbě z dálky. "Nízké procento úspěšnosti střelby souvisí s tím, že hráči střílí z nepřipravených pozic. Prostě si každý vystřelí, kdy chce."

Jestli chce Sadská dosáhnout lepších výsledků a nebýt v lize jen do počtu, mělo by se to změnit. "Střelci v týmu jsou, ale hra je zatím absolutně neřízená. Kdo dostane míč, tak vystřelí. A pak výkon i výsledky logicky vypadají tak, jak zatím vypadají," dodává Kovář.

Děčín - Ostrava (79:77)

Nejvyrovnanější duel kola nabídl výbornou basketbalovou podívanou. Hráči obou týmů hráli s velkým nasazením, atraktivitu duelu navíc okořenila dramatická koncovka. "Řekl bych, že Děčínu vytrhl trn z paty rozehrávač Balík, který zahrál velice dobře," říká Jelínek.

Balík nastřílel 22 bodů, nikdo z obou týmů nebyl v tomto směru úspěšnější. "Přes své zdravotní problémy si odehrál své i Sanders, pod košem se prosazoval Soukup a  Jakub Houška odvedl dobrou práci při obraně Pospíšila. Ten sice nastřílel osmnáct bodů, ale deset střeleckých pokusů za zápas není nijak extrémně vysoké číslo."

Jaroslav Kovář považuje za důležité, že v ideální formě zatím není ostravský střelec Jaroslav Prášil. "Po tréninkovém výpadku se teprve dostává do formy a jeho body Ostravě pochopitelně chybí. Také si myslím, že se v Děčíně projevila slabší lavička Nové huti."

Stejně jako Jelínek vyzdvihl i Kovář výkon nejlepšího střelce utkání Marka Balíka. "Tomu se opravdu dařilo. Určitě však svému týmu výrazně pomohl i Sanders, který kromě patnácti bodů zaznamenal i šest asistencí a pět doskoků."

Mlékárna Kunín - USK (92:67)

Televizní dohrávka měla být mnohem vyrovnanější bitvou. Očekával to Josef Jelínek i Jaroslav Kovář. "Kunín zahrál velice dobrý zápas, především dobře bránil, i když trenér Hummel říkal, že viděl v obraně hluchá místa. Kdo je však nemá, vždyť je stále ještě začátek sezony," podotkl Jelínek.

"Složení hráčského kádru se mi opravdu velice líbí. Jen bych měl trochu strach z rozehrávky, protože mezi Chavisem a Ivanovičem je podle mě nepoměr. Z výšky Chavise bych strach neměl, protože jeho herní projev se mi velice líbí a v naší lize může být velice platným hráčem. Ale pokud by měl potíže s fauly nebo nějaké zdravotní komplikace,  nejsem zcela přesvědčen, že Ivanovič je schopen utáhnout  úlohu prvního rozehrávače."

V družstvu vysokoškoláků Jelínek vyzdvihl Admira Aliče. "Jeho hra se mi líbí. Individuálně je velice zdatný, ale je to vyloženě postavené na tom, že si vezme míč a hraje sám. To je pro bránící tým lepší, než kdyby v útoku více spolupracovali všichni hráči. Půjde o to, jestli se zapracuje do herního systému."

Nejlepšího střelce historických tabulek naopak zklamal Pavel Bosák. "Znám ho a vím, že dokáže hrát podstatně lépe," poznamenal Jelínek, jenž USK přes nepovedený výkon v Novém Jičíně nezatracuje. "Doma bude velice nebezpečným družstvem pro každého soupeře."

A co říkal na závěrečný duel druhého kola Jaroslav Kovář? "Zápas sliboval vyrovnanější souboj, ale USK podal podstatně horší výkon, než v prvním kole. Nedokázal se prosadit proti výborné obraně Mlékárny Kunín. Alič sice v úvodu dal několik košů, ale nikdo se k němu nepřidal a náskok domácích bod po bodu narůstal."

Hostující mladík Kotas sice dokázal v úvodu přibrzdit novojičínskou hvězdu Warricka, ale to domácí celek nijak nepřibrzdilo. "Warricka dokázali střelecky zastoupit jiní," všiml si Kovář. "Navíc Warrick se ve druhém poločase rozehrál a spolu s Chavisem předvedl několik ukázkových akcí."

Kdyby měl Kovář jmenovat hráče, který se mu v televizním duelu nejvíce líbil, zvolil by právě rozehrávače Chavise. "Dařilo se mu střelecky a navíc dokázal nacházet své spoluhráče v jasných pozicích."

V dresu vysokoškoláků ocenil rovněž playmakera Václava Hrubého. "Jenže když nebyl na hřišti, působil USK v útoku dost bezradně, místy až chaoticky. Tomáš Hrubý, Mikeš, Rerko a další zahráli proti Prostějovu výborně, ale jejich body tentokrát Pražanům chyběly. Přesto bych řekl, že se USK nevzdal. Jsou týmy, které by za podobného průběhu utkání podlehly tlaku mnohem dříve."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, čeká ho Nadal. Menšík vzdal, Bejlek vypadla

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  20:34

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Hvězdný nováček Wembanyama si zahraje se Spurs dva zápasy NBA v Paříži

29. dubna 2024  20:06

Francouzští basketbaloví fanoušci budou mít v příští sezoně možnost na vlastní oči sledovat v...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...