Nymburk posílí vysoký pivot Chán

  • 4
Nymburk - Novou posilou už tak nabitého kádru basketbalových šampionů z Nymburka se stal Aleš Chán. Čtyřiadvacetiletý pivot přišel do vedoucího týmu nejvyšší soutěže z druholigového francouzského celku Beauvais, který se ocitl ve finančních problémech. "Aleš je typickým produktem univerzitního basketbalu v USA," řekl trenér Michal Ježdík.

Chán, který měří 214 centimetrů a váží 120 kilogramů, bude patřit k nejvyšším hráčům v domácí lize, v níž se objevil už v sezoně 1998/99 v dresu Vyšehradu.

Jinak působil šest let v amerických univerzitních týmech. Příští rok v létě se chce v letní lize NBA pokusit vybojovat angažmá v prestižní zámořské soutěži.
 
"Byli jsme v kontaktu a já věděl o jeho stavu a cílech - chce se co nejlépe připravit na léto, kdy má pozvánky od New Yorku Knicks a Phoenix Suns do letní ligy," řekl trenér Nymburka Michal Ježdík.
 
Chánovou předností je podle něj pohyblivost. "Může hrát obě pozice podkošových hráčů a je schopen zakončit z tříbodové vzdálenosti," uvedl Ježdík.

Ve čtvrtečním šlágru 13. kola už by měl za neporažený Nymburk nastoupit Ashante Johnson, který v září tým kvůli závažným rodinným důvodům opustil a odletěl do USA. V polovině prosince se vrátil a byl ve středočeském klubu na testech. "Fakt, že s námi není od začátku sezony, je nevýhodou. Ovšem my se budeme snažit maximálně využít jeho předností," prohlásil Ježdík.
 
Návratem Johnsona vznikl v kádru Nymburka přetlak cizinců, kteří mohou být na soupisce jen tři. Vedení klubu se už dlouho snaží získat české občanství pro dalšího amerického basketbalistu Maurice Whitfielda a podle mluvčího Miroslava Paskovského by mohlo být vše vyřešeno v brzké době.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž