Nymburská lavička tleská během finále Českého poháru.

Nymburská lavička tleská během finále Českého poháru. | foto: ERA Basketball Nymburk / David Šváb

Basketbalový home office. Nymburk zůstává ve střehu

  • 9
Pro basketbalisty Nymburka by letošní sezona mohla být nejúspěšnější v historii. Tým namixovaný z vynikajících českých reprezentantů a ambiciózních cizinců má našlápnuto k postupu do Final Four prestižní Ligy mistrů. „I z tohoto důvodu nás aktuální situace okolo pandemie koronaviru velmi mrzí,“ přiznal Ondřej Šimeček, výkonný ředitel nymburského klubu.

V jakém režimu nyní funguje váš profesionální tým?
Až do neděle normálně probíhaly tréninky s tím, že jsme dodržovali veškeré pokyny a doporučení. Od pondělí jsme pro hráče vyhlásili na týden volno. V rámci možností probíhá individuální příprava.

Co ostatní zaměstnanci? Myslím ty, kteří se starají o běžný chod organizace.
Včetně těch externích máme mimo A tým zhruba deset zaměstnanců, většina z nich má teď určen home office. I v kanceláři ale stále někdo je, zázemí musí fungovat dál.

V kádru máte řadu cizinců včetně trenérů. Všichni zůstávají v České republice?
Ano, nikdo neodcestoval. Soutěže, jichž se účastníme, tedy Kooperativa NBL a Liga mistrů, jsou v době našeho rozhovoru pouze přerušené. Výhledově by měly pokračovat, i když se situace mění každým dnem.

Pomáháte nějakým způsobem třeba americkým hráčům, kteří jsou tu sami a situace pro ně nemusí být úplně přehledná?
Jsme s nimi v neustálém kontaktu, všechny informace jim prakticky online ihned tlumočíme. Včetně doporučení, jak si zařídit nákupy, stravu nebo potřebnou ochranu. Nikdo z našich cizinců necestuje mimo zdejší domov a v případě sebemenších problémů nám mají ihned volat.

Jak to máte s pronájmy hal, v nichž se nyní nemůže hrát ani trénovat? Musíte provozovatelům i tak platit?
V nymburském sportovním centru i v pražské hale Královka platíme až zpětně. Dohodli jsme se na zrušení termínů, během nichž jsou sportoviště zavřená, takže v tomto směru o žádné finance nepřijdeme. Hradíme pouze nájem využívaných kanceláří a nezbytného zázemí.

Nymburk uspěl v Lize mistrů i v Turecku a slaví postup do čtvrtfinále

Zach Hankins (vlevo) z Nymburka se tlačí kolem Alperena Sengüna z Bandirmy.

Hráči jsou placeni i v době, kdy jsou soutěže přerušeny?
V našem klubu platí, že hráči dostávají své peníze včas a podle smlouvy. Nicméně celý svět se setkává s naprosto novou situací a nikdo neví, co bude dál.

Jaký je názor Nymburka? Dohrát, nebo nedohrát soutěže?
Za ty roky dobře vím, jak strašně těžké je sehnat pro sport peníze. Jakékoliv zrušení soutěží může znamenat, že partneři nedodrží své plnění. Mám z toho obrovský strach, brouka v hlavě. V tuto chvíli bych nic nerušil, a pokud to půjde, sezonu dohrajme.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž