Nymburský trenér Oren Amiel se obrací ke svému týmu.

Nymburský trenér Oren Amiel se obrací ke svému týmu. | foto: ERA Basketball Nymburk / David Šváb

S podporou slávistů. Nymburk zahájí pouť za úspěchem v Lize mistrů

  • 0
S cílem napravit nepovedené vystoupení z minulé sezony vykročí nymburští basketbalisté do nového ročníku Ligy mistrů. Jejich prvním soupeřem bude ve středu v pražské hale Královka účastník posledního Final Four německý Bamberg. Zápas začne v 18:30 a domácí tým přijdou podpořit i fotbalisté mistrovské Slavie.

Nymburk se Ligy mistrů zúčastní počtvrté a zatímco v prvních dvou ročnících vypadl až v úvodním kole play off, v minulé sezoně skončil předposlední ve skupině a do vyřazovacích bojů nepostoupil. Nyní ale středočeský celek pomýšlí výrazně výš a rád by zaútočil i na účast ve Final Four.

„Tuto sezonu chceme určitě postoupit. Máme na to dobře poskládaný tým, kombinujeme mladé i zkušené hráče. Věříme, že nám to vyjde a že můžeme dojít ještě někam dál,“ uvedl na klubovém webu český reprezentant Martin Peterka.

První krok za postupem do play off, kam z osmičlenné skupiny projdou čtyři týmy, může Nymburk udělat ve středu, kdy v pražské hale Královka přivítá čtvrtý tým minulého ročníku Bamberg. Dalšími soupeři středočeského klubu budou poslední finalista Tenerife, VEF Riga, řecký celek Peristeri, turecký Gaziantep, ruský Nižnij Novgorod a černohorský Mornar Bar.

Fanoušci Bambergu během zápasu s Nymburkem.

S Bambergem se Středočeši utkali v základní skupině minulé sezony, doma prohráli 78:84 a venku 71:78. Ambiciózní německý klub ale po neúspěchu ve Final Four sáhl k rozsáhlým změnám. Nymburk může využít zkušenosti ze zápasů s Antverpami, protože z belgického klubu přišli do Bambergu sportovní ředitel Leo de Rycke, trenér Roel Moors a rozehrávač Paris Lee.

„Z minulé sezony tam nezůstal skoro nikdo. Pamatuji si rozehrávače Parise Leeho, který hrál za Antverpy. Přišel odtamtud i manažer a trenér, takže asi budou hrát podobným stylem jako loni Antverpy. Je to pro nás úplně nový tým a musíme si je načíst u videa,“ uvedl Peterka. V Antverpách Nymburk prohrál 72:85 a doma uspěl 82:74.

Publikum na pražské Královce sleduje zápas Nymburk - Bamberg

Také Nymburk prošel řadou změn a obměnil v podstatě celou cizineckou sestavu, když přišli američtí pivoti Zach Hankins, Hayden Dalton, rozehrávači Roko Rogič a Deishuan Booker a křídlo Ivan Almeida. „Kvůli tomuhle jsme všichni do Nymburka přišli. Je to soutěž nejvyšší úrovně. A já chci dokázat, že na to mám a hlavně pomoci týmu k úspěchu. Jsem trochu nervózní, protože úplně nevím, co čekat, ale především se hrozně těším,“ uvedl Hankins.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž