Nymburk hostí Kunín, kdo poprvé klopýtne?

  19:38aktualizováno  20:38
Nymburk - Pěknou porci zápasů spolu v minulých dvou letech odehráli basketbalisté Nymburka a Mlékárny Kunín. V Mattoni NBL se střetli devatenáctkrát, v loňském roce se navíc potkali i v semifinále Českého poháru. Letos se zatím oba tuzemské velkokluby pyšní stoprocentní úspěšností, ovšem jeden z nich v sobotu poprvé klopýtne.

Nymburku se na domácí palubovce proti Mlékárně Kunín daří. Z posledních deseti vzájemných zápasů devětkrát vyhrál a pouze jednou odešel poražen. Navzdory skutečnostem, že má v nohou těžký středeční zápas v EuroCupu a Mlékárna Kunín se v úvodu sezony prezentuje velice dobrými výkony, jsou domácí basketbalisté ve šlágru 5. kola jasným favoritem.

Pozor na Warricka

"Pro vývoj sobotního utkání bude velice důležité, jak budeme bránit. Nesmíme dopustit, aby nám Kunín utekl třeba jako ve středu v EuroCupu Nahariya. Dotahování soupeřova náskoku totiž stojí dost sil," prohlásil nymburský basketbalista Stanislav Votroubek.

Zároveň upozornil na nebezpečí, které hrozí od největší hvězdy Nového Jičína. "Musíme uhlídat Warricka. Pokud se nám to povede, myslím si, že nás hosté nemohou ničím překvapit a měli bychom vyhrát."

Zatímco Votroubek nastoupil v Mattoni NBL proti Mlékárně Kunín během posledních dvou let osmnáctkrát, novou posilu obhájců titulu Radoslava Rančíka čeká v tomto směru premiéra. "V tomto ohledu je to pro mě trochu jiné než pro ostatní hráče. Vzájemné utkání vnímám více méně jako běžný ligový zápas," připustil Rančík.

Z týmu soupeře zná prakticky jen krajana Ondreje Šošku. "Známe se ze slovenské reprezentace. Jinak toho zatím o Kunínu moc nevím, i když jeho výsledky a statistiky jednotlivých hráčů samozřejmě sleduji."

V náročném programu úřadujícího mistra je duel s Mlékárnou Kunín třetím těžkým zápasem během jediného týdne. "Myslím si, že nejdůležitější bude začít od prvních minut s tvrdou a nekompromisní obranou. V útočné fázi bychom se měli snažit o rychlý protiútok, tak, jak jsme na to v této sezoně zvyklí," dodal Rančík.

Jenže rychlou hrou se prezentují rovněž novojičínští basketbalisté. Na nebezpečí hrozící z rychlých brejků Kunína upozorňuje pivot Aleš Chán. "Nesmíme soupeři dovolit chodit do rychlých protiútoků a dávat laciné koše. Pokud se nám to podaří splnit, měli bychom vyhrát."

Hájek věští napínavý zápas

Vítězně naladěni jsou ovšem v úvodu sezony i Novojičínští. V nejvyšší soutěži se jim daří, po úvodním dramatu na severu Čech (Ústí zdolali až v prodloužení) si připsali tři jednoznačná vítězství: nad USK Praha, na palubovce brněnských Houserů a s Pardubicemi.

"Za dva roky, co jsem v Novém Jičíně, jsem s Nymburkem sehrál opravdu dost zápasů," pousmál se Ondrej Šoška, jeden z pilířů novojičínské sestavy. Vzápětí však zdůraznil, že na soupisce obhájců titulu došlo k velkým změnám. "Jejich tým je z velké části nový."

Nejbližšího soupeře si poprvé prohlédl ve středečním pohárovém utkání. "Viděl jsem je v televizi. Vypadá to, že mají velice dobrou obranu, proti které se hodně těžko prosazuje. Také bych řekl, že Nymburk hraje rychleji než v minulé sezoně, protože nemá klasického pivota. Letos svou hru založil na rychlosti."

V čem by mohl mít Šoškův tým v souboji s mistrem navrch? "Naši hráči na pozici pět jsou vyšší a mohli by se prosadit," přemýšlí aktuálně druhý nejlepší střelec Mlékárny Kunín. Nijak prestižně střetnutí s Nymburkem nebere. "Zatím půjde o obyčejný ligový zápas. Prestižnější to bude až v playoff."

Trochu jiný pohled má na sobotní duel David Hájek. "Já se na zápasy s Nymburkem vždycky hodně těším! Když hrajeme doma s týmy ze středu nebo z dolní části tabulky, tak se nám většinou podaří už v prvním poločase rozhodnout a utkání se jen dohrávají. V Nymburku však očekávám napínavé střetnutí až do úplného konce."

Hájek dále připomíná, že oba kluby před sezonou vyměnily několik hráčů a tím se změnil i jejich způsob hry."Nymburk hraje docela rychle, navíc v obraně začal druhou půli středečního pohárového doslova famózně," pochválil defenzívu soupeře.

Tu se nyní bude snažit společně se svými spoluhráči překonat. "Musíme se vyvarovat zbytečných chyb a zastavit jejich rychlý protiútok. V postupném útoku jsme totiž podle mého názoru schopni hrát vyrovnanou partii."

Vzájemné zápasy řečí čísel

V sezoně 2003/04 spolu basketbalisté Nymburka a Mlékárny Kunín sehráli rovných deset utkání. Čtyři v dlouhodobé části, šest ve finálové sérii. Úspěšnější byl Nymburk, který se radoval z vítězství v osmi střetnutích a po výsledku 4:2 na zápasy ve finálové sérii si zajistil poprvé v historii mistrovský titul.

O rok později dospěly oba celky k velice podobné bilanci. Na palubovce se v Mattoni NBL potkaly devětkrát a sedmkrát to byli Středočeši, kdo měl po utkání důvod k úsměvům (finálová série skončila 4:1). Nymburk byl navíc úspěšnější i v semifinále Českého poháru.

Mlékárna Kunín dokázala vyhrát na hřišti Nymburka jediný z posledních deseti zápasů. Štěstí jí přinesly dvě trojky (zápas se hrál 3. 3. 2005) a hosté po drtivém úvodu (první čtvrtinu vyhráli 42:15!!!) nakonec zvítězili 114:93.

Nymburk na své palubovce body neztrácí, navíc hraje velice útočný basketbal. V uplynulých dvou letech vyhrál devět z deseti domácích zápasů, přičemž průměrně nastřílel Mlékárně Kunín 104,3 bodu a sám obdržel jen 89,9 bodu.

Nej... z posledních dvou sezon

Nejvíce zápasů odehrál nymburský rozehrávač Maurice Whitfield. V posledních dvou letech nastoupil proti Mlékárně Kunín ve všech devatenácti ligových střetnutích, přičemž jen ve dvou z nich zaznamenal méně než 10 bodů. Jediné vzájemné utkání vynechal jeho spoluhráč Stanislav Votroubek a v novojičínském dresu má stejnou bilanci Ondrej Šoška.

Nejúspěšnějším střelcem ze současných hráčů je rovněž Maurice Whitfield. Český reprezentant nasázel Mlékárně Kunín v devatenácti duelech celkem 322 bodů, což činí průměr bezmála sedmnáct bodů na zápas. Novojičínští spoléhají především na Freda Warricka (v osmi zápasech loňské sezony dosáhl vynikajícího průměru 26,7 bodu) a na Ondreje Šošku (v osmnácti zápasech má průměr 15,3 bodu).

Nejvíce bodů padlo v prvním finálovém utkání loňského ročníku. Oba týmy tehdy dohromady nastřílely 231 bod, Nymburk vyhrál ve své hale 118:113. O jediný koš méně padlo o měsíc dříve v nadstavbové části, kdy se nymburští basketbalisté radovali z dvoubodového vítězství v Novém Jičíně (113:115).

Nejméně bodů padlo ve druhém utkání základní části v sezoně 2003/04. Nymburk na své palubovce vyhrál 94:77 (171 bod). Jen o sedm bodů více padlo v zatím posledním vzájemném střetnutí. Na závěr loňské finálové série stačila Nymburským výhra 95:83 (178 bodů).

Největším rozdílem skončilo třetí utkání loňské finálové série. Mlékárna Kunín živila v Nymburku naději na úspěch jen v první čtvrtině, kterou prohrála o jediný koš. Pak ovšem "odpadla" a nakonec prohrála o ostudných 37 bodů (112:75).

Nejmenším rozdílem naopak skončil poslední zápas v dlouhodobé části minulé sezony. O vítězi muselo rozhodnout až prodloužení a z dvoubodového zisku se po výhře 115:113 v Novém Jičíně radoval Nymburk. Nastavený čas rozhodoval ještě jednou, hned v úvodu sezony 2003/04 vyhráli Středočeši na půdě soupeře 107:104.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, Menšík kvůli problémům s rukou vzdal

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  19:23

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

My si hlasy nekupujeme. Hadamczik se vyjádřil k financování mistrovství světa

29. dubna 2024  18:45

Otázky na podhodnocení očekávaných příjmů ze vstupného na mistrovství světa, na zvraty v budování...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...