Jason Burnell ze Sassari prožívá prohru v Nymbuce.

Jason Burnell ze Sassari prožívá prohru v Nymbuce. | foto: Basketball Champions League

Rozladění Němci, okradení Italové, bezradná policie. Fackovaný Nymburk

  • 19
Jako bezvýsledné uzavřela policie své pátrání po zloději v šatně basketbalistů Dinama Sassari během úterního utkání Ligy mistrů na hřišti Nymburka. Další možné vyšetřování zhatilo odmítnutí spolupráce ze strany italského klubu. To je však jen jeden z diplomatických oříšků pro nejlepší český basketbalový celek. U Labe se vyrovnávají s bamberskou kritikou své pohostinnosti i nečekanou zákrutou v podobě zápasu přeloženého z Bavorska do bosenského Laktaši.

O marném vyšetřování české policie informoval v tiskové zprávě výkonný ředitel nymburského klubu Ondřej Šimeček. Se zástupci soupeře bude ještě incident řešit po telefonu.

Krádež při Lize mistrů: Italové odjíždějí bez peněz, Nymburk chybu odmítá

„Mrzí nás, jestli Sassari došlo finanční újmy, ale podle policejní zprávy nemohlo být vyšetřování dokončeno, jelikož na něm italský celek odmítl spolupracovat s vysvětlením, že musí na hotel a následně na letiště. Policie tak případ uzavřela,“ uvedl Šimeček.

Krádež hosté oznámili zástupcům Nymburka zhruba půl hodiny po zápase, který po dramatickém závěru domácí vyhráli 90:89. Podle pozdějšího vyjádření pivota Mira Bilana na Twitteru přišli hráči Sassari o hotovost.

„Pořadatelskou službu jsme měli zajištěnou jako na všechny zápasy, při kterých se nikdy nic podobného nestalo. Do prostor haly byl umožněn vstup jen osobám, které jsou potřeba k zajištění utkání a jeho televizního přenosu. Klíč od šatny měl po dobu zápasu jen tým Sassari a k násilnému vniknutí nedošlo. Proto se necítíme přímo odpovědní za to, co se stalo, a odmítáme pochybení z naší strany,“ uvedl Šimeček.

Italský tým se cítil být poškozen některými verdikty rozhodčích a v dusné atmosféře se odehrála i tisková konference, z níž trenér Gianmarco Pozzecco po emotivním proslovu na adresu sudích předčasně odešel.

Nymburská lavička se raduje z vítězné trefy Haydena Daltona proti Sassari.

„Sami nemáme informace, komu a co se ztratilo, vše probíhalo ve velkých emocích. Chápeme, že byl soupeř kvůli všemu naštvaný, jen nás mrzí, že bez prošetření případu došlo k našemu obviňování a komunikaci na sociálních sítích, což výrazně pošpinilo jméno našeho klubu. Také to zastínilo výsledek zápasu. Pokud bychom naše pochybení odhalili, tak ho přiznáme a sjednáme se soupeřem nápravu, ale nic takového jsme neodhalili,“ řekl výkonný ředitel Nymburka.

Klub nicméně přijal nová interní opatření, která nechtěl specifikovat. „Já osobně mám tento týden naplánovaný videotelefonát s prezidentem Sassari, kde si o tom promluvíme. Protože se však dobře známe, víme, že nemá smysl řešit, co se stalo, ale naším společným cílem je budovat jméno a sportovní úroveň Ligy mistrů. Na této úrovni nesmí zůstávat mezi kluby zášť, jelikož všichni se držíme myšlenky fair play a máme společný zájem, aby byla basketbalová Liga mistrů co nejlepší,“ dodal Šimeček.

Nečekaně do bosenského Laktaši

Nymburští se na konci března nečekaně vydají do Bosny a Hercegoviny. Odvetné utkání Ligy mistrů s Bambergem sehrají v Laktaši. Příčinou jsou epidemiologická opatření v Německu.

Laktaši má s hostitelstvím prestižní soutěže zkušenosti. V tamní hale působí tým KK Igokea Aleksandrovac, který rovněž bojuje v osmifinálové fázi Ligy mistrů.

Hala basketbalového Brose Bamberg posloužila i jako očkovací centrum.

„Za současných náročných podmínek cestování nebylo pro oba kluby příliš variant. Navíc jsme museli vybírat mez halami, které jsou připravené na zápasy Ligy mistrů a kde je možné vyrobit televizní přenos, aniž by náklady pro Bamberg vylétly do raketových výšin. Nakonec jsme se shodli na Laktaši. Je tam velmi dobrá hala, na kterou máme vzpomínky z našeho účinkování v Adriatické lize,“ řekl Šimeček.

Ve hře byla i varianta dalšího zápasu v Nymburce, ale ta nakonec nevyšla. „Z pohledu Bambergu není logické, aby nám dával podruhé výhodu domácího prostředí. Navíc by opět museli na pět dní do karantény stejně jako po prvním utkání u nás. A na této úrovni přijít o deset dní v karanténě během měsíce je hodně citelný zásah,“ uvedl Šimeček.

První vzájemný osmifinálový duel vyhrál na začátku března Nymburk, který oslabeného soupeře porazil 91:87. Německý celek pak na Twitteru i svém webu dal najevo rozladění z poskytnutého ubytování či samotné cesty, při níž jeho autobus zapadl a museli ho vyprošťovat hasiči.

„Bamberg měl zcela totožné podmínky jako všechny ostatní celky, které u nás hrály. Hostili jsme v minulosti mnoho jiných velkých týmů včetně CSKA Moskva a nikdy jsme žádnou takovou reakci nezaznamenali. V témže hotelu ubytováváme i ostatní pohárové soutěže,“ reagoval Šimeček. 

„Bamberg přijel vlastním autobusem a jejich řidič vzhledem k neznalosti terénu kolem hotelu najel na podmáčený povrch po tání sněhu a zapadl. Tato zkušenost zřejmě hned od začátku poškodila dojem Bambergu z Nymburka, což podtrhlo i chmurné počasí a negativní atmosféra spojená s opatřeními kolem koronaviru a celková současná nálada Německa vůči Česku kvůli nezvládání pandemie. Proto to bereme s rezervou,“ dodal výkonný ředitel středočeského klubu.

Nymburku patří po dvou osmifinálových výhrách ve skupině L druhé postupové místo, o skóre za Zaragozou. Sassari je třetí a Bamberg po středeční porážce se Zaragozou poslední. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž