Nik Slavica v oranžovém dresu Cedevity Záhřeb

Nik Slavica v oranžovém dresu Cedevity Záhřeb | foto: Cedevita / Eurocup

Slavica frajeřil, tak dlouho navyšoval rekordy, až si zlomil prst

  • 1
Ikarův pád v praxi. Tak dlouho řádil Nik Slavica na hřišti a vysoko létal nad svými protihráči, až to pro něj skončilo v bolestech. Chorvatský basketbalový talent si z ligového derby mezi Cedevitou a KK Záhřeb odnesl osobní rekordy 47 bodů a 16 doskoků, ale taky zlomeninu prstu.

V neděli to byl Slavicův zápas. Křídelník patřící k výjimečnému chorvatskému ročníku 1997 se rozparádil a k jasnému vítězství 129:87 pomohl unikátním počinem.

Za 36 minut na palubovce proměnil 22 pokusů za dva body (ze 30), zato vystřelil jen dvakrát za tři body, jednou úspěšně. A - co je hodně specifické -  střílel jen jeden trestný hod, navíc ho minul.

„Čtyřicet a víc bodů jsem za dospělé ještě nedal. V mládeži jsem nastřílel sedmdesát i osmdesát bodů, ale mezi muži nic takového,“ potvrdil 206centimetrový talent, že diváci o víkendu spatřili jeho osobák.

K tomu 16 doskoků, tři zisky, dva bloky a jedinou asistenci. Přihrávat neměl Slavica ten večer v popisu práce, to spoluhráči hledali jeho ruce. Třeba osmnáctiletý bosenský supertalent Džanan Musa, jenž k 20 bodům dodal osm asistencí, či devatenáctiletý Toni Perkovič, který má na kontě devět asistencí.

A teď ta horší zpráva pro Slavicu, jeho spoluhráče z Cedevity i trenéra Jureho Zdovce: osm sekund před koncem útočil smečí na své body číslo 48 a 49, jenže byl faulován, padl pod koš a začal se kroutit bolestí.

„Snažil jsem se zakončit, ale praštil jsem se o obroučku a zlomil jsem si prst,“ popsal Slavica důvod svého odstoupení ze zápasu.

Šetřit se při takovém představení nechtěl, takže chrtil a doplatil na to.

Nik Slavica, jeho rekordy i zranění:

Slavná Cedevita to teď má v chorvatské lize 4-0 a vévodí tabulce, v Jadranské lize jí s bilanci 4-2 patří druhá pozice za černohorskou Budučností Podrorica. Chvíli si však bude muset poradit bez Slavicova příspěvku.

Dlouhodobou kariéru talenta, který v létě zvolil razantní změnu a v honbě za minutami přešel z Cibony Záhřeb k úhlavnímu rivalovi, by toto zranění snad narušit nemělo.

Dotáhne to Slavica třeba až do NBA stejně jako jeho vrstevníci Dragan Bender, Ante Žižič a Ivica Zubac?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž